Darujemo knjigu: Ana Dumančić – Pravi se da si normalna

U suradnji s izdavačkom kućom Beletra, darujemo 2 čitatelja/ice knjigom Ana Dumančić ‘Pravi se da si normalna’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 3. siječnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 4. siječnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Roman ‘Pravi se da si normalna’ komično je zakrivljeno zrcalo koje prikazuje suvremenu otuđenost i šutnju u obiteljima i radnim sredinama, koja postaje plodno tlo za nametanje lažnih identiteta i sadržaja. Mlada, marljiva urologinja radi u bolnici u koju dolazi nova liječnica. Došljakinja je vrlo atraktivna i lako sklapa poznanstva, tako da brzo postaje vrlo omiljena na odjelu hitne i u cijeloj bolnici. Budući da je radila u inozemstvu, ističe se iskustvom u marketingu zdravstvenih ustanova i organizira akciju prikupljanja novca za male teško oboljele pacijente, u kojoj sudjeluje cijela bolnica…

Ana Dumančić radnju svog romana ‘Pravi se da si normalna’ vodi strelovito brzo, tako da čitatelj jedva stiže pratiti komediju koja se pred njim odvija. Njezina komika je višeslojna i osim situacijama u koje dovodi svoje likove, smijemo se i njihovim slabostima koje bezuspješno skrivaju, potragama za autoritetom i zatomljenim emocijama čije skrivanje postaje navika. Prešutni dogovor o minimumu komunikacije koriste vješti manipulatori koji nameću vlastite interese. Žrtve neće ni posumnjati da su prevarene, osim ako nije srušena koncepcija njihove vlastite prijevare.

Prema riječima autorice, ‘Pravi se da si normalna’ je 80% komedija, 15% doktorska i 5% krimi, i jedini je cilj ove knjige da se čitatelj zabavi i da se bez obaveza istodobno smije i poistovjećuje s likovima. Ako se itko od mojih prijatelja prepozna, lijepo ih molim da to shvate kao izraz moje ljubavi jer da mi nisu važni i da ih ne volim ne bih o njima pisala.’Nevjerojatno je koliko uvjerljivo spisateljica dočarava skrivene shizoidne svjetove koji se skrivaju u svakom opisanom liku, bez da i jednom konkretnom mišlju čitatelju nameće vlastitu kritiku. Paralelne ridikulozno komične priče odigravaju se u mediju bolničkog sustava predočenog iz perspektive i osoblja i bolesnika, napeto ne nagovještavajući rasplet do zadnje stranice. Izrazito duhovito, lako čitljivo štivo s dubokom bezvremenskom porukom.
(dr. Nikolina Sesar, specijalist neurokirurgije)

Ispod komike u romanu ‘Pravi se da si normalna’ zapravo je naša stvarnost u kojoj površnom komunikacijom izbjegavamo prisnost i time otvaramo prostor manipulatorima svih vrsta da nametnu svoju igru kako bi crpili naše vrijeme i naš novac. I u ‘Normalnoj’ se najslađe smije onaj tko se zadnji smije, ali u svojoj usmjerenosti na sebe svaki je lik uvjeren da će baš on biti taj!
(Josipa Pavičić Berardini)

Ana Dumančić rođena je 1982. u Zadru. Nakon studija talijanskog i španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, studirala je marketing na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Vlasnica je dvije uspješne tvrtke. Ima dvoje djece i živi naizmjenice u Zagrebu i Denizliju (Turska). ‘Pravi se da si normalna’ je njezin prvi roman.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,