Darujemo knjigu: Andrea Camilleri – Drugi kraj konca

U suradnji s izdavačkom kućom Profil, darujemo 2 čitatelja/ice knjigom Andreje Camillerija ‘Drugi kraj konca’.

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 13. travnja

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 14. travnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

‘Drugi kraj konca’ stota je Camillerijeva knjiga, a 25. krimić o policijskom komesaru Salvu Montalbanu.

Andrea Camilleri pisac je vrlo osebujna jezika za koji možemo kazati da je mješavina, često i zakučasta, gdjekad i šaljiva, talijanskog jezika i nekoliko talijanskih dijalekata, najvećma sicilijanskih, koja mnoge kritičare navodi da na njoj bruse svoja pera, a talijanske čitatelje kadšto dovodi do nerazumijevanja. Prevoditelje stavlja pred pred veoma tešku zadaću da pokušaju sačuvati živopisnost i nesvakidašnju duhovitost autorova rukopisa koji mnogo duguje njegovu dobrom poznavanju poglavito filmske tehnike.

Prastara je istina da nitko nije savršen, pa tako ni ovaj hvaljeni pisac. No jedno je sigurno: on je ponad svega čovjekoljubiv, i u tomu vrlo ustrajan. To dokazuje i ovim romanom u kojemu na fonu teške i tragične aktualne migrantske krize svoga sicilijanskog policijskog komesara i njegove ljude stavlja pred zagonetku jednoga strašnog ubojstva. Intuicijom nadareni Salvo Montalbano na svoj će se uobičajeni nekonvencionalni način uhvatiti u koštac s problemom. Dakako, uspješno.

Andrea Camilleri rođen je 1925. godine u Porto Empedocleu, tik do Agrigenta na Siciliji. Nakon profesionalnog bavljenja kazalištem i televizijom, u književnost ulazi svojim prvim romanom ‘Il corso delle cose’ (Tijek stvari) 1978. godine. Slijedio je cijeli niz njegovih proznih djela, uglavnom, kao što je i prvi roman, s povijesnom, sicilijanskom tematikom. Camilleri, međutim, svoju planetarnu popularnost stječe romanima i pripovijestima o policijskom komesaru Salvu Montalbanu kojeg je možda i htio konačno upokojiti, ali mu to njegova brojna čitateljska publika nije dopustila i ne dopušta ni dalje. I ne samo da se prevodi na brojne jezike nego se i gleda u televizijskim serijama. U Hrvatskoj je dosad uz ‘Zmijsko leglo’ objavljeno pet krimića Andree Camillerija: ‘Pas od terakote’, ‘Izlet u Tindari’, ‘Glas violine’, ‘Miris noći’ i ‘Oblik vode’.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,