Darujemo knjigu: Britt-Marie je bila ovdje

U suradnji s izdavačkom kućom Fokus na hit darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Fredrika Backmana ‘Britt-Marie je bila ovdje’.Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 24. travnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 25. travnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Švedski pisac, kolumnist i bloger Fredrik Backman još se svojim prvim, 2012. godine objavljenim romanom ‘Čovjek zvan Ove’ istaknuo kao majstor prodiranja u najdublje zakutke usamljenih ljudskih duša i izvlačenja na površinu sve ljepote skrivene iza mrzovoljne fasade.

U svojoj okolini, Ove je bio poznat kao ‘ogorčeni susjed iz pakla’. Ništa bolje, u Backmanovu sljedećem, fantastičnom, romanu ‘Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao’ nije prošla ni Britt-Marie, šezdesetogodišnji ‘stari šišmiš’ čije neprekidno zanovijetanje i tvrdoglavo ustrajanje na beskonačnom nizu besmislenih pravila unose nemir u ‘zajednicu suvlasnika’ jedne stockholmske stambene zgrade. Za razliku od Ovea, Britt-Marie nije odmah dobila priliku pred čitateljima doista oživjeti i prikazati cjelokupnu paletu u njoj skrivenih osjećaja pa tako ljubitelji Elsinih i Bakičinih pustolovina nisu saznali da Britt-Marie nije oduvijek bila takva. Da, Britt-Marie voli red, uživa u čistoći i troši nevjerojatne količine sode bikarbone kako bi je održala. Da, Britt-Marie tvrdoglavo ustraje na korištenju Faxina, jedinog pravog sredstva za pranje stakala. Da, Britt-Mariein karakter u sebi krije desetke, vjerojatno i stotine izluđujućih sitnica.

Ali Britt-Marie je i topla, predana, puna ljubavi, strpljiva i vjerna. Ta ju je vjernost godinama držala u braku s kraćim suknjama i mlađim ženama sklonim ‘poduzetnikom’ Kentom. No Britt-Marie je i hrabra pa jednom otvorene oči više ne zatvara i odlazi, napuštajući supruga, svoju stambenu zajednicu i sve što poznaje. I postaje glavna junakinja vlastitog života i novog Backmanova romana Britt-Marie je bila ovdje. Gdje? U Borg, malo mjesto na rubu nestajanja kojemu je i Bog (kao i regionalne vlasti) rekao ‘doviđenja’ ostavivši samo Pizzeriju (koja postaje pošta, trgovina i sve ostalo potrebno za opstanak mjesta) i veliku nadu u obliku nogometne lopte. Za druge samo igra, djeci iz Borga nogomet je sve. Ali nogomet je za sobom povlači mrlje od trave i blata, poderane dresove i umazana lica. Sve čega se Britt-Marie inače grozi. No u Borgu će, unatoč tome, ostaviti trag koji niti kilogrami sode bikarbone i deseci boca Faxina neće moći izbrisati.

Četvrti na hrvatski jezik prevedeni roman Fredrika Backmana topla je i nadahnjujuća priča o ženi koja nakon teške životne krize iz temelja mijenja smjer svojeg života. Priča koja budi nadu ispričana s mnogo duha i humora, na backmanovski prepoznatljiv način. Priča koja čitatelju, čak i kad ne progovara o jednostavnim temama, podiže raspoloženje i vraća povjerenje u vlastite mogućnosti.

Švedski su gledatelji ove zime mogli u kinu pogledati filmsku verziju ove knjige, snimljenu pod redateljskom palicom Tuve Novotny, a glavnu je ulogu odigrala Pernilla August, ljubiteljima znanstvene fantastike znana kao Shmi Skywalker iz serijala ‘Ratovi zvijezda’.

Tagged: , , , , , , , ,