Jan Bolić – Težina stvarnosti

U izdanju kuće Beletra objavljena je knjiga Jana Bolića ‘Težina stvarnosti’.

U mirnom Princetonu, ‘sigurnom za život’, usred noći nestalo je struje u mirnoj ulici Greenroad. Kad se svjetlo vratilo, na stupu semafora visjelo je tijelo iz kojeg se na cestu lijevala krv. Inspektor John Monroe započinje istragu u kojoj upoznaje stanovnike ulice Greeenroad, njihove skrivene strasti i međusobne veze.

Jan Bolić samouvjeren je i marljiv pisac u čijem se krimiću nalaze svi zadani elementi koje traže ljubitelji žanra – okrutno krvavo ubojstvo na početku kao pokretač radnje, tvrdoglavi i nekonvencionalni detektiv koji ne odustaje od potrage za krivcem i psihopatski ubojica, koji želi gospodariti tuđim životima i ulazi u spiralu zločina, koja ga na kraju vodi do zaslužene kazne. Autor pritom radnju romana smješta u sredinu dobrostojeće građanske provincije koja na zločin reagira strahom, šutnjom i povlačenjem. Ubojicu napokon odaje vlastita slabost – nestrpljivost i patološka sebičnost. Zločinački um raskrinkava se kao nervozan i usmjeren na cilj, nesposoban kontrolirati vlastite emocije.

Ovaj mladi pisac iz Rijeke koji unatoč tjelesnom hendikepu (spinalna mišića atrofija) živi svoj spisateljski san, u svojoj trećoj knjizi odlučio je pozabaviti se žanrom krimića, kao i njegov idol Jo Nesbø. Iako zbog bolesti ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, Jan Bolić uspijeva pisati i jednim prstom i stvarati književna djela. Dosad je objavio dvije knjige zbirku poezije ‘Trenuci’ (2016.) i zbirku poezije i proznih zapisa ‘Može biti lijepo’ (2017.). Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak, jer ne može zamisliti život bez pisanja. Jedan je od oboljelih koji čeka lijek spinraza koji bi usporio napredovanje bolesti.

Tagged: , , , , ,