Darujemo knjigu: Julian Fellowes – Belgravia

U suradnji s izdavačkom kućom Mozaik knjiga darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Juliana Fellowesa ‘Belgravia’.

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 4. lipnja

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 5. lipnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Priča je ovo o skorojevićima i aristokraciji iz pera slavnog Juliana Fellowesa. Novo djelo višestruko nagrađivanog glumca, pisca, redatelja i producenta serije ‘Downton Abbey’ nagrađenog s tri Emmyja. U Hrvatskoj su do sada izašla dva njegova romana: ‘Prošlo nesavršeno vrijeme’ i ‘Snobovi’. U romanu ‘Belgravia’ problematizira odnose novopečenih bogataša u svijetu aristokracije krajem 19. stoljeća u elitnoj četvrti Belgravia. Kao i uvijek, uspješno uranja u povijesno razdoblje viktorijanskog doba, opisujući snažne emocije, uspone i padove svojih intrigantnih likova.

Četvrt Belgravia i danas ima prestižan status u Londonu. Riječ je o luksuznom i elitnom naselju privlači najbogatiji sloj društva. Upravo je to naselje izabrao vrhunski pripovjedač i poznavatelj viktorijanskog doba Julian Fellowes kako bi dočarao vrijeme 19. stoljeća. Razdoblje koje su morile neke druge brige, ipak, mnoge paralele sa sadašnjim vremenom su neizbježne.

Priča u ovom romanu ipak započinje u Bruxellesu 1815., na dan bitke kod Waterlooa. Zabava kod vojvotkinje od Richmonda okupila je najbitnije osobe u Londonu, no i one koji nisu bili rado viđeni. Sophia Trenchard mlada je i lijepa djevojka, kći glavnog dobavljača aristokrata Wellingtona, a upravo ta noć mijenja njezin život iz korijena.

Fellowes nas potom šalje u 1841. u tek izgrađeno luksuzno naselje Belgravia gdje se obitelj Trenchard upravo uselila. Autor nas uvodi u svijet ohole aristokracije, snobovskog društva s kojim nas je već upoznao u romanu ‘Snobovi’, a radnja prati dvije obitelji različitog porijekla: aristokrate Bellasise i bogate trgovce Trencharde kojima pripada i spomenuta Sophia. Dvije obitelji uvelike se razlikuju – različitim porijeklom novca i društvenim statusom koji je teško premostiti. No, kako se sudbina vrlo često zna mudro našaliti sa zaraćenima stranama, među dvjema obiteljima postoji čvrsta poveznica koja ih bezuvjetno veže.

Intrigantni, velikodušni, nježni, oštri na jeziku, iznimno ljubazni, slatkorječivi i ljubomorni – to su likovi koje Fellowes oživljava u punom naboju! Devetnaestostoljetno stanje u društvu mogao je tako detaljno opisati samo Julian Fellowes: duh vremena osjeća se u opisu ženskih haljina, kućnog interijera, londonskih ulica, ponašanja, dijalozima i razmišljanjima likova…

Detalji nisu zanemareni, a pri tom radnja nije rastegnuta ni preopširna, nema ni zahtjevnog filozofiranja socijalne bijede, kako to zna biti u povijesnim romanima. Kod Juliana Fellowesa dovoljno je nekoliko detalja i motiva za potpuni doživljaj tadašnjeg stanja u društvu, odnosa, ljubavi i obitelji. Svježim dijalogom, uzbudljivim likovima i neočekivanim preokretima u radnji, Fellowes je za svoje čitatelje pripremio još jednu verziju serije ‘Downton Abbey’ – ovaj put ukoričenu i za svakog čitatelja jedinstvenu.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,