Darujemo knjigu: Klaus Klump – Jedan čovjek / Joseph Walser – Stroj

U suradnji s izdavačkom kućom Vuković-Runjić darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Gonçala M. Tavaresa ‘Jedan čovjek: Klaus Klump / Stroj Josepha Walsera’.Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 18. srpnja
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 19. srpnja

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Sazdana od dvaju romana, ova knjiga pripovijeda sudbine Klausa Klumpa i Josepha Walsera. Krajolik je isti, isto vrijeme, ista okosnica: rat koji udara ritam svakodnevice dok tenkovi haraju ulicama, a čovjek se vraća u svoje primitivno stanje. Posvud pucnjava, silovanja, smrt i nasilje. Zavladali su strojevi, života više nema, pa tako ni jasne razlike između Dobra i Zla.

Klaus je izdavač. Knjige koje objavljuje nalik su malenim projektilima koje usmjerava protiv ekonomije i politike. On zna da je u ratna vremena najbolje ostati neutralan, biti slab… Međutim, odlučuje se na otpor. Joseph, pak, radi u tvornici i obožava svoj stroj. Rat kao da do njega ne dopire. Sve do dana kad nastrada. Dvojica protagonista ne poznaju se, no njihove sudbine tvore skladni kontrapunkt.

Ovaj književni diptih lucidno je promišljanje o smislu postojanja, o povijesti, o dvostrukosti ljudskog bića, sposobnog za najbolje kao i za najgore.

Portugalski pisac Gonçalo M. Tavares, rođen je 1970. u Luandi (Angola). Peter Ackroyd uvrstio ga je u ediciju ‘1001 knjiga koje trebate pročitati prije smrti’, a francuska kritika pozdravila kao iznimno originalnog europskog autora. Za svoje neobične kratke pričice, okupljene pod naslovom ‘Gradska četvrt’ dobio je nagradu za pripovijetku ‘Camilo Castelo Branco’ Portugalskog društva pisaca, te posebnu nagradu Branquinho da Fonseca lisabonske Fondacije Calouste Gulbenkian. Za roman ‘Jeruzalem’ dobio je tri važne nagrade – brazilsku nagradu za roman Portugal Telecom, Nagradu Ler Millennium BCP te nagradu za djelo na portugalskome govornom području ‘José Saramago’. Taj roman dio je tetralogije ‘Kraljevstvo’ u kojoj se propituje rat i njegov utjecaj na svakidašnji život, sa središnjom temom zla.

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,