Putopisna poezija Maje Klarić

Boris Veličan, svjetski putnik i hedonist, (u srijedu 5. veljače u 19 sati), u Knjižarsko-galerijskom centru VBZ Fadil Hadžić u Zagrebu ugostit će Maju Klarić, autoricu zbirki putopisne poezije ‘Život u ruksaku’ i ‘Quinta Pitanga’.
Maja KlarićMaja Klarić, putnica i pjesnikinja, stihovima se usredotočuje na putovanje, upoznavanje novog krajolika, novih ljudi, doživljavanju stvari … obraćajući se čitateljima kao suputnicima. U njezinim stihovima gotovo se mogu osjetiti egzotični mirisi i krajevi. Proputovala je većinu zemalja Europe te zakoračila u Aziju i Južnu Ameriku. Svestrana Maja organizirala je i vodila međunarodni Festival aktivističke poezije Art Attack u Zagrebu, a kraću prozu i poeziju objavljivala je u novinama i časopisima Zarez, Quorum, Knjigomat i Poezija. Njezina poezija nagrađena je i s nekoliko međunarodnih nagrada.

Poslušajte Majinu poeziju te priče o njezinim brojnim putovanjima uz projekciju fotografija. Tribina je otvorena za sve zainteresirane.

O njezinoj knjizi ‘Quinta Pitanga’ kolega Želimir Periš napisao je ove riječi:

Svakodnevnim jezikom, običnim riječima o neobičnim prostorima i osjećajima, Maja se obraća čitateljima kao suputnicima, svjedočeći o događajima ponekad pripovjednim stilom, a ponekad kolažirajući slike i pejzaže u poetske minijature pune egzotičnih toponima. Prevaljujući udaljenosti i vremenske mijene, stavljajući dojmove u odnos popudbine tijela, tereta sjećanja i intimnih odnosa, putnica i pjesnikinja Maja Klarić pripitomljuje i nas za daleke predjele, stranu prirodu, tuđe gradove.

Kad vlak ili brod napokon zaplove, kad se ruksak napokon nađe na leđima, pokrenu se i Majini stihovi. Oslobođena dužnosti prema onima koje je ostavila iza sebe, pjesnikinja se napokon usredotočuje na ono što je ispred nje, a to su njezini suputnici ili slučajni susreti na novim mjestima, ljudi i prostori kojima hoda. Pjesme tada postanu putovanje i prolazak kroz njih čitatelju ostavlja blato na potplatima, umor u koljenima i okus egzotičnih začina u ustima, a to je ono što bi od putopjesništva i očekivali.

VBZ

Pročitajte još: Hrvoje Jurić – putopisac biciklist , Hrvoje Ivančić gost tribine Borisa Veličana , Dvina Meler gošća tribine Borisa Veličana , Putnik Robert Koletić prvi gost Borisa Veličana

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,