Darujemo knjigu: Pazi što ćeš poželjeti

U suradnji s Centrom za kreativno pisanje (CeKaPe) darujemo 2 primjerka knjige Karmele Špoljarić – ‘Pazi što ćeš poželjeti’.Karmela ŠpoljarićKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR3
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 24. prosinca

Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 25. prosinca

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Priče Karmele Špoljarić ‘odrastale’ su na pomno odabranoj i vrhunskoj literaturi, baš kao i njezin roman prvijenac ‘Nije ovo Twin Peaks’, s kojim ovu zbirku povezuju možda nevidljive, ali itekako čvrste veze. Autorica sjajno poznaje, cijeni i inspiraciju pronalazi u dionici proze koju nazivamo književnom fantastikom, jer način na koji ‘misli’ književnost i gradi svoju poetiku daleko je širi od onoga što nam kao građu nudi tzv. stvarnost. Događaji na granici racionalnog i iracionalnog, suptilni likovi koji svojom ili tuđom voljom upadaju u sferu u kojoj vladaju neka druga, neobjašnjiva pravila, snovitost i začudnost, nadopunjeni čak i jednim davnim, ali itekako važnim „glasom iz knjižnice“, koordinate su po kojima mekano klizi ova proza.
Napisana tako da ostaje fluidnom i višeznačnom, bez konačnih odgovora, ali istovremeno i čvrsto usidrena u ono što je za pisanje ionako najvažnije – lijepe i vješte rečenice, osjećaj za odabranu formu, stvaranje napetosti i smisao za literarnu igru u kojoj vrijede neka druga pravila. Pazi što ćeš poželjeti nije prijetnja ni čvrsti imperativ, tek jedno od pravila u toj igri koja bi se mogla zvati i – pazi što ćeš pročitati!

Jagna Pogačnik, urednica

O autorici:

Karmela Špoljarić rođena je 1967. u Zagrebu. Diplomirala kroatistiku i južnoslavenske filologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Magistrirala na poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti. Piše prozne i dramske tekstove. U svibnju 2013. objavila svoj prvi roman „Nije ovo Twin Peaks” u izdanju AGM-a. Za dramski tekst „Nula kuna po minuti” dobila je nagradu Ministarstva kulture „Marin Držić” 2011.

Priče objavljuje na radiju i u časopisima. Zbirka „Pazi što ćeš poželjeti” nastajala je postepeno, unazad tri godine.

Poglavlje iz knjige:

Bilo je to davno, ali ne toliko da se ne bi moglo pamtiti. Žena je srela muškarca i on je sreo nju. Pružili su si ruke, a uokolo su cvjetale lipe. Cvjetale do iznemoglosti. Od tog mirisa, valjda, ona je bila začarana, a on je bio sretan. Čak toliko, da je i njoj mogao dati komadić svoje sreće. Ona ga je nehajno uzela u ruku, misleći da će toga biti još. Ovlaš ga je zadjenula za kosu, kao običan ukras, ne mareći puno hoće li ga izgubiti.

Muškarac je mirisao daljine.

Dolazili su vjetrovi sa sjevera, dolazile su ptice s juga, a on je čekao dan koji će ga pozvati na lutanje. Osluškivao je noć, a žena je skupljala vlati i lišće. Osluškivao je dan, a ona je svijala gnijezdo za njih dvoje. Kad joj je rekao da odlazi, mijesila je tijesto. Zamirisao je kruli, a on je već stajao na vratima. Budi sretna zbog mene, rekao je, jer našao sam put kojim ću otići. Na njezinoj haljini svenule su ruže. Usitnile se do pupova. Pročeprkala je brzo svoje srce, svoju kosu, ali onog komadića nigdje nije bilo. Komadića sreće.

Iz priče, Komadić sreće

Tagged: , , , , , , , , , , ,