Darujemo knjigu putopisa Olega Maštruka

U suradnji s izdavačkom kućom Fokus darujemo 1 čitatelja/icu knjigom Olega Maštruka ‘Zapisi s drugog krova svijeta’.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR4
a u tekstu: vaše ime i adresa         broj telefona         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite našu facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 13. prosinca
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 14. prosinca

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Godine 2015. hrvatski se kolumnist, urednik, publicist i putopisac Oleg Maštruko, u društvu svog francuskog putnog pratitelja Françoisa zaputio na ekspediciju po Pamirskom trokutu. U želji da isproba nešto novo, Maštruko je svoj putopisni pothvat odlučio pretvoriti u svojevrstan izdavački eksperiment; papir je zamijenio društvenim mrežama, a tekstove i fotografije na facebooku je objavljivao u gotovo realnom vremenu.

Pamir ili, u prijevodu, ‘krov svijeta’ nije toliko poznat kao drugi i viši krov svijeta Tibet, ali do njega se, prema riječima samog autora, lakše dolazi. Pamir je, ujedno, ljepši i fotografski zanimljiviji što zorno prikazuje i više od stotinu izdvojenih, i u knjizi Zapisi s drugog krova svijeta objavljenih fotografija snimljenih za trajanja projekta Marko Polo: Hrvatska do Pamira. Premda njime nije riskirano ništa esencijalno, poput zdravlja ili života, bio je to po mnogočemu hrabar projekt. Sam autor ističe kako je u njega uložio i profesionalni medijski ugled i lovu, a to nije zanemarivo.

Osim spomenutim fotografijama, projekt je rezultirao i s preko 30.000 znakova teksta i 850 direktnih pratitelja putem društvenih mreža, a dvadesetak najboljih fotografija s Pamira našlo se i na velikoj izložbi u zagrebačkom Centru Cvjetni. Zbog velikog uspjeha ovog eksperimenta, autor ga je odlučio i ukoričiti. Premda su tekstovi ponešto izmijenjeni, sačuvan je duh društvenih mreža kao i britak, informativan, duhovit i zanimljiv stil Olega Maštruka. Kao takvi, ‘Zapisi s drugog krova svijeta’ čitateljev su portal u prekrasnu zemlju Tadžikistan, prozor u njegovu kulturu, običaje i sve stvari od kojih je satkana svakodnevica, dalekozor uz čiju se pomoć Pamirska visoravan, dio najveće, ali najnenaseljenije tadžikistanske regije, sasvim jasno vidi.

Oleg Maštruko jedan je od najaktivnijih autora, influencera, komentatora, putopisaca, urednika i publicista na hrvatskoj informatičkoj i društveno-mrežnoj sceni. Dosad je objavio tri knjige računalne tematike, dvije knjige kolumni iz svijeta tehnologije, dvije knjige fotografija koje su dostupne i na Amazonu i više od 1500 tekstova za Bug, Mrežu te niz drugih izdanja s kojima je surađivao – Banku, Playboy i Globus.

Kad ne putuje i ne fotografira po najzabitijim krajevima svijeta, radi kao glavni urednik Mreže, medija za IT profesionalce, urednik u časopisu Bug te direktor Bugovih poslovnih konferencija o tehnologiji i financijama, internetu… Zadnjih nekoliko godina strast su mu internetski putopisi. Napravio ih je pet, a ovaj s Pamira nagrađen je titulom Hrvatskog putnog projekta godine.

Tagged: , , , , , , , , , ,