Darujemo ulaznice: Ansambl Antiphonus u crkvi sv. Katarine

U suradnji s Ansamblom Antiphonus darujemo 2×2 ulaznice za njihov drugi koncert iz ciklusa Trinitas pod nazivom ‘Going in Style’, koji će se održati u nedjelju, 10. veljače (20 sati)  u crkvi sv. Katarine.

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR1
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 9. veljače u 23.59 sati
Ime dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 10. veljače u 00.30 sati

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Ansambl Antiphonus će pod ‘nebeskim’ svodom crkve sv. Katarine, i uz pratnju brojnih instrumentalista, između ostalog Miroslava Kuzla, Tina Cugelja, Vedrana Kocelja, Zvonimira Lazara, Hrvoja Sironića, Pavla Mašića i drugih, izvesti drugi koncert iz tradicionalnog ciklusa Trinitas pod nazivom ‘Going in Style’.

Dirigentsku će palicu, kao i uvijek, preuzeti revan i inspirativan maestro Tomislav Fačini, koji je zaslužan i za ‘programsko i umjetničko ruho’ Antiphonusovih ciklusa, te u najavi dočarava dašak glazbene atmosfere predstojećeg koncerta…

‘Sjeti se, čovječe, da si prah….. tko se toga ne bi rado sjetio!’
No, očito je u ljudskoj naravi da, kad smo već prah, onako valjano uzemljeni i predano radeći na agromelioraciji, oblikujemo svojoj zemnoj ljušturi trajnija boravišta, spomenike i mauzoleje. To nije loše kada su mauzoleji maštoviti i upućuju na ljepotu tragedije ljudske prolaznosti, iako češće grčevito nastavljaju s lažnim projekcijama baštinjenim iz nadzemnih dana. Brojni muzikološki napori svjedoče o tome kako i glazba može biti spomenik. No, za razliku od mramora kamena i željeza, ona uvijek leti, baš kao ptice koje sudjeluju na nekim primitivnijim funeralijama, tamo gdje ljudi vole zemlju, jašu konje ili slonove, odijevaju se oskudno, migriraju sa svojim blagom i slušaju povazdan Bachova uglazbljenja protestantskih tekstova koji nas podsjećaju da smo tek gosti na ovoj zemlji. Leteći spomenik, to je nešto kao vatromet; nije namijenjeno sitničavom posjedovanju, nego da se probanči sa stilom i bez žaljenja. I još k tome ostaje na utjehu i okrepu nadolazećim naraštajima!

Purcellovu glazbu za pogreb kraljice Mary i pogrebne sentencije, izvedene i na skladateljevu pogrebu, s njegova dva čuvena lamenta, priredili su uz Bachov motet ‘OJesu Christ, mein’s Lebens Licht’ pisan za istovjetnu prigodu, i nekoliko moteta starijih majstora, Byrda i Gabrielija, kako bi što bolje upregnuli napetu i arhaičnu zvukovnu sliku truba, korneta, trombona, teorbe i orgulja koji se s glasovima stapaju u melem za dušu i uho, dok pepeo ostaje s prahom dolje. Kao što na zagrebačkom krematoriju, u sjeni dimnjaka i metalnim slovima, veli poetska sentencija Tina Ujevića: ‘Za let si, dušo, stvorena…’.

Ulaznice se mogu kupiti na samom ulasku u crkvu sv. Katarine, sat vremena prije početka koncerta, i to po redovitoj cijeni od 80 kuna, za studente, grupe i umirovljenike od 50 kuna te 35 kuna za članove umjetničkih glazbenih udruga i prijatelje Ansambla, kao i putem sustava Entrio.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,