Darujemo ulaznice: Antiphonusov koncert Diagnosis

U suradnji s Ansamblom Antiphonus darujemo 1×2 ulaznice za koncert iz ciklusa pod nazivom ‘Diagnosis’, koji će se održati u foajeu Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u utorak, 5. ožujka (20 sati).

Kratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 4. ožujka u 23.59 sati
Imena dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 5. ožujka u 00.30 sati

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

* Sudjelovanjem u Nagradnom izazovu, prihvaćate da dijelite svoje osobne podatke. Vaši podaci prikupljaju se samo u tom cilju i neće se koristiti u druge svrhe. Zbog transparentnosti, na našoj stranici objavljujemo dobitnike Nagradnog izazova, ali samo ime i prezime te mjesto stanovanja, dok ostali podaci (adresa, mail, mobitel) neće biti dostupni javnosti.

Kako započeti fašničku večer, dočekati Pepelnicu ili najaviti Dan žena? U društvu najmilijih uputite se do bajkovita foajea Muzeja za umjetnost i obrt, gdje će Ansambl Antiponus, pod umjetničkom i dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, izvesti treći koncert iz svog tradicionalnog ciklusa Triade, koji jednakim žarom i pomnim programskim planom redovito priređuje vjernoj zagrebačkoj publici.

Koncert nazvan ‘Diagnosis’ donosi madrigale talijanskog skladatelja Carla Gesualda, znanog kao i Gesualda da Venose, ujedno i aristokrata, poznavatelja glazbe i glazbenih trendova, eksperimentatora mikrotonalnosti, umjetnika glazbenog pera, ali i čembala, gitare i lutnje.

Njegovu ‘povijest bolesti’ ispisao je nadahnuto i prvi čovjek Antiphonusa, Tomislav Fačini. ‘Pacijent pokazuje ekscesno ponašanje, partikularne interese, samodopadnost i pojačanu senzibilnost istodobno, do razmaženosti istančan ukus i osebujan stil. Mnogi su glazbenici poprilična suprotnost glazbi koju stvaraju. Gesualdo je, međutim bio, posve prožet istim duhom. Njegov je svojevrsni glazbeni autizam stvorio, kao školjka biser, nevjerojatno djelo – pomalo zastrašujuće, ali sjajno. Autor je glazbe koja je postala općim mjestom simptomatike manirizma. Carlo Gesualdo volio je glazbu, a ljude baš i ne, Čak ni žene, iako je rođen 8. marta!’

Gesualdov opus komentirao je i veliki Aldous Huxley: ‘Najuzvišeniji Red prevladava čak i u rasulu. Cjelovitost je prisutna čak i u slomljenim komadićima. Možda i više no u posve koherentnim djelima. Barem niste uljuljani u osjećaj lažne sigurnosti nekim tek ljudskim, tek rukotvorenim poretkom. Tako, na neki način, i rasulo ima svoje prednosti. Ali to je, naravno, opasno, strahovito opasno. Zamislite da se ne možete vratiti nazad, izaći iz kaosa…’

Stoga Antiphonusovci preporučuju oprez pri konzumaciji njegovih madrigala, te obavezna intermezza za koje je zadužen poseban gost iz Turske Görkem Şen, glazbenik izvan svake šablone i izumitelj unikatnog akustičnog instrumenta yaybahar, koji spojem žica, opruga i bubnjeva stvara hipnotizirajući zvuk te dotiče sfere nadnaravnog, a zvuči poput digitalnog sintesajzera.

Ansambl Antiphonus posebno zahvaljuje turskom kulturnom centru Zagreb Yunus Emre Enstitüsü. Ulaznice za koncert su u prodaji, a mogu se kupiti na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt u radno vrijeme blagajne, i to po cijeni od 80 kuna (50 kuna za umirovljenike, studente i učenike, te 35 za prijatelje Ansambla te članove umjetničkih glazbenih udruga), kao i online putem sustava Entrio.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,