Darujemo ulaznice: Govori mi o Augusti u Histrionskom domu

U suradnji s Teatrom Manje je više i Histrionskim domom, darujemo 2 čitatelja s po 2 ulaznice za predstavu Luke Paljetka ‘Govori mi o Augusti’ u režiji Ivice Kunčevića, koja će se održati u subotu, 26. studenoga (20 sati) u Histrionskom domu (Ilica 90). U predstavi glume: Saša Buneta, Ronald Žlabur i Žarko Savić.govori-mi-o-augustiKratko napišite u mailu zašto želite osvojiti ovu nagradu

U subjektu navedite: FDAR2
a u tekstu: vaše ime i adresa         vaš razlog

Šaljite na mail: [email protected]

Posjetite facebook stranicu Fama i kliknite ‘sviđa mi se’!

Vaše mailove šaljite do 25. studenoga u 23.59 sati
Ime dobitnika s najoriginalnijim odgovorima bit će objavljena 26. studenoga u 00.30 sati

Za dodatne upute i obavijesti obratite se na: [email protected]

Farsa koja se bavi odnosom vlasti i puka, napisana sredinom druge polovice prošlog stoljeća. Ali i djelo u kojem ono pjesničko (ludičko) nadrasta ‘rugalaštvo’ farse, omekšavajući mu obrise i nakane. Romansa o neromantičnom vremenu, čiji izvor jest i ostat će duh čovjeka-djeteta i dah nastao u igri koja opisuje smjenu civilizacijskih napredaka i prijelaz u novo vrijeme, vrijeme iseljavanja kraljeva i luda iz dvoraca u urbane prostore.

Priča, naime govori o Kralju, kojem je silno dosadno, Luda ga zabavlja raznim pričama, a vrhunac nastaje kada mu opisuje izvjesnu Augustu. Kralj pri toj priči zaboravlja na sve pa čak i na vapaje nezadovoljnih pučana što se bune, želeći bolji život, dok žive svoj privid života, što je nategnut i razapet na konopcu između igre i predstave (ili predodžbe), čarolije i istine, ali i bolesnog i zdravog stanja.

Predstava otkriva tajnu koja u sebi skriva mogućnost rješenja: izmišljanje ili zamišljanje?, opasnost ili iluzija?, pravi ili izokrenut svijet?, svijet u motrištu dvorske lude ili kralja, svijet lakrdijaški okrenut naglavu ili opasno ratnički, iza prijestolja i scene erotičnosti? Želeći skriti svoju tajnu u dramsku utrobu, Augusta najprije rascjepljuje jezik. Svaka njezina i autorova dramska riječ krije najmanje dva prostora. Prostor šutnje i prostor tišine fokusiraju se već u polju imena željene, a nevidljive dramske osobe (figura in absentia): Auguste…

U drami o Augusti svijet konkretnosti i tjelesnosti odmaknut je, pomaknut i čudan. Sve je u slutnjama, naslućivanjima, tajanstvenostima, nedo-dirljivosti, sjećanjima, čežnjama, željenoj toplini. Osobe su sjenovite i djetinje zaigrane. Čini se kao da se i same sebi pomalo smiju igrajući, izvodeći,prikazujući sjećanje na bajku, djetinjstvo, pjesmu, rišući odslike nacrta (iz) pročitanih i viđenih umjetničkih djela. Tišina i glazba, miris nevidljivoga cvijeća i konkretne odaje spajaju ‘ovdje’ i ‘tamo’.

Mira Muhoberac

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,