Decanter stigao u vinograd Jasne Antunović Turk

Na nedavnom Decanterovu ocjenjivanju vina u Londonu, po mnogima najcjenjenijem u svijetu, medaljama se okitilo nekoliko hrvatskih vinara, među kojima je i Jasna Antunović Turk iz Erduta. Za svoju Graševinu Premium 2013 osvojila je platinastu medalju!‘Izvrsna berba 2013. dala je zdravo grožđe s kojim sam mogla raditi nešto dužu maceraciju, hladnu fermentaciju u inox tanku te nakon toga 20 mjeseci školovanja i dozrijevanja vina u bačvi od slavonskoga hrasta. Time sam dobila kompleksno i duboko vino, elegantno i kremasto, ali i dalje svježe, aromatski zanimljivo na primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj razini – i začinjeno nenapadnom ženstvenošću. Graševina 2013. ima zagasitije tonove, a odležavanjem je dobila punoću i zaobljenost.

Kristalno čiste je boje zlata, okus je intenzivniji i duži, s više toplih, cvjetnih nota i aroma zrelog voća’, izjavila je Jasna Antunović Turk za časopis Decanter.

Podsjetimo, graševina je najrasprostranjenija bijela sorta Hrvatske i čini se da je svoj najdraži terroir našla upravo u Podunavlju. Čak 27% ukupne hrvatske proizvodnje vina otpada na graševinu. Terroir vinogorja Erdut, Hrvatskog Podunavlja je specifičan baš zbog dominantnog utjecaja Dunava na klimu i osobine tla. Klima je umjereno kontinentalna s toplim i vrućim ljetima te hladnim zimama, nadmorska visina je od 150 do 400 m, umjerene količine vlage i padalina, a tlo je u tipu degradiranog černozema. Vinogradi Antunović smješteni su na lijepim južnim padinama i udaljeni tek kilometar od Dunava koji na toj poziciji meandrira te ih grli sa sjevera, istoka i juga.

‘Meni je graševina savršena sorta – u vinogradu je nježna, ali otporna i postojana; u vinariji – prelijepa i iskričava u primarnim cvjetnim i voćnim senzacijama, elegantna i užitna i do dvije-tri godine nakon berbe te bogata i raskošna u tercijarnim predikatnim aromama – vino tako jednostavno, a tako kompleksno i raznoliko’, rekla je najpoznatija erdutska vinarka.

Opširnije na www.vina-antunovic.hr

M. V. / Foto: Julio Frangen


Erdut: Vrhunska vina u pivsko-rakijaškom kraju


Tagged: , , , , , , , , , , ,