Dimitrije Popović: Knjiga o slikarstvu i mržnji

U izdanju Naklade Ljevak objavljena je knjiga proslavljenog umjetnika Dimitrije Popović – ‘Slikarstvo i mržnja’.Na pomno odabranim primjerima autor, argumentima iz filozofije i psihologije umjetnosti, ali i logikom koja proizlazi iz same umjetničke prakse, pokušava odgovoriti na ključno pitanje: zašto su upravo negativne emocije poput zla, rugobe ili mržnje, osobito produktivni pokretači umjetničke kreacije?

Za likovne umjetnike mogućnost preobrazbe ružnoga u lijepo (i obrnuto) uvijek je bila bogat izvor najprodubljenijih kreacija i izazova. Osobito su produktivne bile mitološke teme (Meduza, Medeja) i prizori iz Biblije (Judita i Holoferno, Saloma, Samson i Dalila, Kristovo raspeće), ali Popović se osvrće i na mržnju/zlo koje generiraju društvena zbivanja (ratovi, prevrati), kao i na mržnju koja je rezultirala antiumjetničkim gestama. Popović se kao slikar i književnik snažno oslanja na kulturnu memoriju, kako daleke prošlosti tako i suvremenosti.

Dimitrije Popović, slikar, kipar, grafičar i pisac (Cetinje, 1951). Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. Osebujnom crtačkom i slikarskom vještinom bilježi neobične figuralne kompozicije i likove. Pokazuje naglašenu sklonost istraživanju i destrukciji ljudskoga tijela, afektu te spajanju proturječnosti (erotskih tema s kristološkima, nadrealnih s klasičnima). Svoj je opus ostvario u ciklusima (Kukci, 1972–74; Mitološki motivi, 1977–78; Erotika, 1979–80; Corpus Mysticum, 1984–86; Marilyn Monroe, 1990; Hommage a Dalí, 2004). Autor je velikoga broja grafičkih mapa. Od kraja 1980-ih bavi se skulpturom, koju izvodi pretežito u bronci. Dosad je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost.

Objavio je knjige ‘Veronikin rubac’ (1996.), ‘Smrt u slikarstvu (2001.), ‘Priče iz Arkadije’ (2005.), ‘Corpus Mysticum’ (2007.), ‘Raspeće strasti’ (2008.), ‘Blud i svetost’ (2010.), ‘Smrt Danila Kiša’ (2011.), ‘Luča Njegoševe noći’ (Zagreb, 2012.), ‘Proces Kafkinoga Preobražaja’ (2013.), ‘Ljubičasto ogledalo’ (2015.), ‘Eros, krv i svetost’ (2017.), ‘Uokvirene riječi’ (2018.), ‘Labirinti sjećanja’ (2018.), ‘Mit o ženi’ (2020.) i ‘Likovni zapisi u doba korone’ (2021.).

Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

N. L. / Foto: LjevakTagged: , , , , , ,