Diskografi na Interliberu: DVD Izgubljeno dugme

Na Interliberu na Zagrebačkom velesajmu predstavljeno je dvostruko DVD izdanje ‘Izgubljeno dugme’. U pitanju je dokumentarni film redateljskog trojca Robert Bubalo, Mario Vukadin i Renato Tonković, odnosno biografska rock priča o Goranu Ipetu Ivandiću, bubnjaru Bijelog dugmeta. Film je od nedavno u prodaji i kao dvostruki DVD u izdanju Croatia Recordsa.Izdanje su predstavili Robert Bubalo i Mario Vukadin; direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac; njihova kreativna direktorica i jedna od koproducentica dokumentarca Nikolina Mazalin i glazbeni kritičar Hrvoje Horvat.

‘Ne postoji na prostoru bivše države nijedan bubnjar o kojemu se može napraviti, ne samo zanimljiva priča, nego priča od sat i pol vremena. Nemate nijednog bubnjara koji je imao tako intenzivan, zanimljiv, buran i tragičan život kao Ipe Ivandić. Kad imate mladića od 17 ili 18 godina koji upada u tako veliki bend, svira pred 50.000 ljudi, kojemu u bubnjevima pronađu tri i pol kilograma hašiša zbog čega završi u zatvoru, koji na Pagu počne praviti Zrće prije Zrća, zaduži se i pobjegne pred lihvarima u Beč, počne raditi s Fikretom Abdićem, izgubi ogroman novac na nekom brodu, onda završi u Beogradu i skoči s balkona hotela Metropol ili je bio bačen, što nismo ni mi utvrdili te tako završi svoj mladi život. To je takva rock avantura da na koncu nismo imali dvojbe o tome trebamo li raditi film o njemu ili ne, a i mi smo kroz pet godina koliko smo radili film i doživjeli brdo avantura’, istaknuo je Bubalo.

Prošle su četiri godine od velikog i u Abbey Road Studios remasteriranog box seta Bijelog dugmeta u izdanju Croatia Recordsa, a sada je predstavljeno i dvostruko DVD izdanje ‘Izgubljeno dugme’. ‘Velika je vrijednost ovih izdanja. Kad smo radili box set imali smo bitnu stvar na umu, da je to vjerojatno najveći rock and roll projekt na ovim prostorima i zato smo ga temeljito završili u Londonu. Htjeli smo pokazati kako se treba raditi i kako se takvi veliki opusi daju za budućnost. Ovo DVD izdanje je mali kamenčić i biser u nekom mozaiku velikog opusa Bijelog dugmeta i jako sam sretan što se ova ekipa odlučila na fizičko izdanje, a mi smo im u svemu dali svoju podršku’, rekao je Želimir Babogredac.

Prvi recenzent filma o Goranu Ipetu Ivandiću bio je glazbeni kritičar Hrvoje Horvat: ‘Bilo je jako lijepo iskustvo, jer se radi o priči koja zanima publiku i u Zagrebu, Beogradu, Sarajevu, Ljubljani i drugdje. Film je dobio nagradu odmah na DORF-u prve godine prikazivanja, a sada je na DVD-u koje ima dva sata dodatnih materijala koji nisu mogli ući u film. Radi se o velikoj karijeri Bijelog dugmeta i cijela priča oko fenomena Ipeta Ivandića zapravo je dala prostora da se prikažu brojni događaji koji nisu samo o njemu. Strašno je puno korisnih informacija, izjava predivnih ljudi, privatnih fotografija, video snimaka, pogotovo iz 1977. godine s koncerta na Hajdučkoj česmi. Zbog toga mi se film čini kao jedan najvrjedniji skup dokumenata o radu Bijelog dugmeta, grupi koja je izlazila iz svih okvira i koja je oformila domaću rock scenu’, kaže Horvat.

Prije i poslije promocije dvije pjesme (Loše vino i Ružica si bila) izveo je mladi glazbenik Matej. Glazba ovog legendarnog benda je i danas sveprisutna i to među pripadnicima svih generacija, što je još jedan dokaz koliko je njihova rock priča bogata i važna za naše prostore, ali i sve one koji obitavaju na njima.

C. R. / Foto: Nikola KneževićTagged: , , , , , , , , , ,