Dječji kostimi zašarenili Samobor

Djeca se maskirala, mjesni odbori šalili, a Slovenci izgrlili sve cure…
Samoborski fašnik-dječja nedjeljaŠareni dječji kostimi i kišobrani bili su u prvom planu jutarnjeg dijela nedjeljnog programa Samoborskog fašnika.

Djecu, roditelje i sve posjetitelje prvo su raspjevali dječji zborovi Pikići i Samoborček te gosti iz Koprivnice i Karlovca, a u podne je krenuo i uvijek veseo i zanimljiv program dječjih vrtića. Unatoč upornoj kišici, više od 500 djece pokazalo je što su pripremili za ovogodišnji Fašnik. Predstavile su se grupe iz dječjih vrtića Obzor, Grigor Vitez, Osmijeh, Potočić i Izvor. Uz pohvale na trudu, djeci i njihovim odgojiteljica pripale su krafne, a uz to još će dobiti i darove sponzora.

Začin na cijeli program bio je nastup Jacquesa Houdeka i zbora Zagrebačka zvona, a oni koji se prošetali samoborskim trgovima i ulicama mogli su sudjelovati u likovnim radionicama na Trgu Matice hrvatske, zabavnim igrama te uživati u bogatoj ponudi slastica.

Slobodnu Samoborsku fašničku republiku posjetili su u nedjelju i Kurenti iz Ptuja. Predstavnici ovog Međunarodnog pustenog obišli su samoborske trgove i ulice pa uz glasnu zvonjavu zvončara i pucanje bičevima napravili poseban ugođaj i oduševili posjetitelje, a iskoristili su i prigodu da zagrle sve fašničke cure. Želja je uspostaviti tješnju suradnju karnevala u Ptuju i Fašnika u Samoboru pa su u Gradskoj vijećnici gostima iz Ptuja dobrodošlicu izrekli zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak i direktorica samoborske Turističke zajednice Zdravka Škugor Ferdebar. Na dobrodošlici im je u ime cijelog izaslanstva zahvalio gradonačelnik Ptuja dr. Štefan Čelan.

Tradicionalno već veliko zanimanje na Samoborskom fašniku probuđuju nastupi mjesnih odbora. Niti ove godine nisu zakazali, jer su hrvatsku gospodarsku i političku realnost prikazali u duhovitom tonu, s britkim humorom u kojem nitko nije ostao pošteđen, do državne od gradske vlasti. Prve fašničke nedjelje nastupilo je pet mjesnih odbora – Domaslovec, Konščica, Mala Jazbina, Rakov Potok i Hrastina, a svatko je na svoj način nastojao pridobiti naklonost publike i ocjenjivačkog suda, jer upravo će potonji na kraju presuditi koji je mjesni odbor imao najbolji scenski nastup i dekoraciju. Okupljene je zabavio i Vid Balog,  a bili su tu i Fio show, tamburaški sastav Bez kontrole te Žiga i njegovi Bandisti.

Posjetitelji su zabavu mogli pronaći i na štandovima te u ugostiteljskim objektima, osobito u njih 25 koji su se aktivno uključili u fašničke spelancije svojim posebnim programima, a koji se mogu provjeriti i tijekom tjedna, sve do sljedećeg vikenda, kada se nastavlja veselje na 188. Samoborskom fašniku.

Fašnik

Pročitajte još: Dječje maske nadvladale kišu , Samoborski fašnik: Imamo vizu, skurimo krizu

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,