dm: Besplatni dermatološki pregledi u osam gradova

U Zagrebu je, u Swanky Monkey Gardenu, dm predstavio inicijativu ‘Zaštiti se… i uživaj na suncu’ u sklopu koje će organizirati besplatne dermatološke preglede u osam gradova diljem Hrvatske.

Prvi pregled održat će se 10. lipnja u Zagrebu, u sklopu dm ženske utrke, a potom će se nastaviti u srpnju u Slavonskom Brodu, Puli, Crikvenici, Karlovcu i Zadru te u kolovozu u Makarskoj i Šibeniku.

‘dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda. Tijekom prošlogodišnje inicijative Zaštiti se… i uživaj na suncu, koja je održana u četiri hrvatska grada, dermatolozi su pregledali više od 600 građana, a njih 30 uputili su na daljnje preglede. Rezultati su nas potaknuli da ove godine organiziramo besplatne preglede u osam gradova kako bismo još veći broj građana osvijestili o rizicima izlaganja sunčevom zračenju te ih potaknuli na preventivne preglede kože’, izjavila je Gordana Picek, prokuristica i voditeljica resora Nabave i marketinga u dm-u.

Na predstavljanju 11. izdanja ove inicijative svoj osvrt na temu dale su akademkinja Mirna Šitum i izv. prof. dr. sc. Marija Buljan, spec. dermatologije i venerologije, subspec. dermatološke onkologije.

‘Broj oboljelih od melanoma u porastu je u cijelom svijetu, a Hrvatska je po smrtnosti na četvrtom mjestu u Europskoj uniji, ispred zemalja s puno većim brojem oboljelih. Ovi podaci ukazuju na važnost inicijativa poput Zaštiti se… i uživaj na suncu. Naš je cilj nastaviti educirati građane o posljedicama izlaganja sunčevom ultraljubičastom zračenju bez fotozaštite te im ukazati da su preventivni pregledi, uz rano otkrivanje, ključni u borbi protiv ove bolesti’, istaknula je akademkinja Mirna Šitum, koja je već dva desetljeća glavna organizatorica brojnih javnozdravstvenih akcija prevencije i ranog otkrivanja melanoma.

Od 2011. do danas više od 12.700 ljudi besplatno je pregledalo kožu u sklopu dm-ovih dermatoloških pregleda, a dermatolozi su u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede zbog promjena na koži. dm poziva sve građane da obave besplatan dermatološki pregled, a detaljan raspored i vrijeme održavanja dostupan je na: www.dm.hr

N. L. / Foto: Tomislav Miletić (Pixsell)


Tagged: , , , , , , , , , , ,