Dodijeljene nagrade 19. ZagrebDoxa

Na dodjeli nagrada proglašeni su pobjednički filmovi 19. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox.

Na festivalu koji je otvoren u kinu zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema publika je imala priliku pogledati 116 filmskih ostvarenja u 12 programa, a za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natjecalo se 20 ostvarenja u međunarodnoj te isto toliko u regionalnoj konkurenciji.

Glavnu festivalsku nagradu osvojio je film ‘Manifest’, autora/ice pod pseudonimom Angie Vinchito u međunarodnoj konkurenciji te Nikolaus Geyrhalter za film ‘Van prostora i vremena’ u regionalnoj konkurenciji, dok je Mali pečat za najbolji kratkometražni film otišao u ruke Borisa Poljaka, za njegov film ‘Horror Vacui’. Hrvatsko-nizozemskom filmu ‘Prizori s mojim ocem’ Biserke Šuran i ‘Između revolucija’ Vlada Petrija pripala su posebna priznanja u regionalnoj konkurenciji, kao i filmovima ‘Alis’ Clare Weiskopf i Nicolása van Hemelrycka, i ‘Susjed Abdi’ Douwea Dijkstre, u međunarodnoj.

Međunarodni žiri čiji su članovi bili redatelj Igor Bezinović, producentica Zdenka Gold i distributer Peter Jaeger Veliki pečat u ovoj sekciji dodijelili su filmu ‘Manifest’.

‘Gledanje ruskih tinejdžera na Youtubeu 68 minuta možda i ne bi bilo nešto što želite gledati na ekranu, ali jednostavan filmski stil i sadžaj ‘Manifesta’ čine šokantan politički film koji predstavlja suvremenu političku situaciju na potpuno drugačiji način nego onaj koji gledate u vijestima’, stoji u objašnjenju žirija. ‘Manifest’, u potpunosti sastavljen od videozapisa tinejdžera na društvenim mrežama koji prolaze kroz neprijateljski orijentiran sustav obrazovanja i klimu straha u suvremenoj Rusiji, premijerno je prikazan i nagrađen i na najvećem svjetskom dokumentarističkom festivalu IDFA-i.

A.P.G. / Foto: Samir Cerić Kovačević

Fantastičan stroj otvorio 19. ZagrebDox


Tagged: , , , , , , , ,