Fantastičan stroj otvorio 19. ZagrebDox

Devetnaesti ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, otvoren je u pet dvorana Kaptol Boutique Cinema.

U sljedećih sedam dana posjetitelji Festivala moći će uživati u ukupno 116 dokumentarnih ostvarenja u 12 filmskih programa. Za službenu festivalsku nagradu Veliki pečat natječe se 20 filmova u kategoriji međunarodnog dokumentarnog filma, isto je toliko naslova i u regionalnoj konkurenciji, a gledatelje očekuje i niz posebnih filmskih programa, predavanja i razgovora s autorima.

Festival je otvoren filmom ‘Fantastičan stroj’, redatelja Axela Danielsona i Maximiliena Van Aertrycka, a prisutne su pozdravili direktor festivala Nenad Puhovski i producent Hrvoje Pukšec.

‘Ovogodišnji, devetnaesti ZagrebDox smještava se između prošlogodišnjeg, punoljetnog, i sljedećeg, jubilarnog, dvadesetog. Stoga koristimo priliku da u predahu između teških, koronom, potresima i ratom obilježenih godina, i neizvjesnih, prije svega ekonomski, budućih vremena, pokušamo reinterpretirati Festival, ne samo u neko staro normalno, već da pomognemo otvaranju, izlasku iz skučenosti koju smo prolazili i naznačimo nadu za koju se tek moramo izboriti. Svjesni smo da ne možemo puno. No, činimo ono što je u našoj moći – odškrinuli smo vrata prema punijem, svestranijem i zanimljivijem svijetu, svijetu koji nas okružuje, a na koga smo možda pomalo zaboravili. Pozivam vas da zajedno prođemo kroz ta vrata’, rekao je direktor i selektor festivala Nenad Puhovski.

Producent Festivala Hrvoje Pukšec posebnu zahvalu uputio je autorima filmova i vjernoj festivalskoj publici. ‘Devetnaesti ZagrebDox pripremao se dugo i predano. Zahvaljujem svim kolegicama i kolegama te posebno volonterima na njihovom trudu. Nadam se da će i publika prepoznati naše napore, ali i ideju: prikazati najbolje dokumentarce iz cijeloga svijeta na velikom platnu.’

Sve informacije o ZagrebDoxu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://zagrebdox.net/ te na društvenim mrežama Festivala.

A.P.G. / Foto: Samir Cerić Kovačević


19. ZagrebDox: 116 dokumentaraca u 12 programa


Tagged: , , , , , , , ,