Dodjelom nagrade Iskra završio DA2 Film Festival

Međunarodni interdisciplinarni žiri DA2 Film Festivala najinspirativnijim filmom proglasio je ‘Gradeći Bastilju’ redatelja Leifa Kaldora, a posebna priznanja dodijeljena su filmovima ‘Maija Isola – Majstorica boje i oblika’ Leena Kilpeläinen i ‘Quant’ redateljice Sadie Frost.

Ivana Antunović Jović i Nataša Mihaljčišin

Projekcijama filmova ‘Umijeće šutnje’ o životu Marcela Marceaua i ‘Quant’ o predvodnici stilske revolucije 60-ih i 70-ih godina Mary Quant, u zagrebačkoj Uraniji završio je četvrti DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

U pet dana trajanja ovog festivala koji slavi umjetnost, arhitekturu i dizajn u svim njihovim formama posjetitelji su imali priliku pogledati devet izvanrednih filmskih ostvarenja, od intrigantnih i vrlo dinamičnih do poetičnih i inspirativnih. Nadahnuli su nas vizionari poput velikog književnika Davida Grossmana ili dizajnera i arhitekta Arnea Jacobsena, zaintrigirale moćne žene Maija Isola i Mary Quant, približili smo se nevjerojatnoj životnoj filozofiji Richarda Leplastriera jednog od najpoznatijih svjetskih arhitekata. Gledati filmove o gradnji pariške opere Bastilja i iznenađujuć dokumentarac o Leonardu da Vinciju, koji preispituje autentičnost njegovog djela i beskrupuloznost tržišta umjetnina, bilo je kao gledati najuzbudljiviji triler, a film ‘Važno je zvati se arhitektom’ trebao bi u sklopu svoje naobrazbe pogledati svaki mladi student arhitekture.

Članovi žirija ovogodišnjeg izdanja DA2 Film Festivala, danska redateljica Lene Borch Hensen, arhitekt Maroje Mrduljaš i umjetnik Ivan Marušić Klif, nagradom Iskra za najinspirativniji film nagradili su ‘Gradeći Bastilju’ redatelja Leifa Kaldora. Film je to, kako je otkrio interdisciplinarni žiri, koji otkriva intrigantnu priču Carlosa Otta, tada gotovo nepoznatog kanadskog arhitekta, koji je pobijedio na prestižnom međunarodnom natječaju za izgradnju pariške opere Bastilja, uvrštene među Mitterandove ‘Grand Travaux’ projekte koji su promijenili lice Pariza tijekom 1980-ih. Ovaj uzbudljiv film djeluje gotovo kao politički triler, objašnjavajući zamršene i često sukobljene vizije o mjestu kulture najviše simboličke vrijednosti. Inteligentna naracija kombinira više dobro iznesenih intervjua, uključujući one sa samim arhitektom i bogatu arhivsku građu.

Ako niste još stigli, program s filmskim ostvarenjima o kreativcima iz svijeta mode, filma, umjetnosti, dizajna i arhitekture i Razgovore Šta DA? možete i dalje pogledati online na platformi https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/ do 6. studenog 2022.

A.P.G. / Foto: Nina Đurđević i Sven Ćustić


4. Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival


Tagged: , , , , , , , , , , ,