4. Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival

U zagrebačkoj Uraniji, u društvu brojnih ljubitelja umjetnosti, arhitekture i dizajna, svečano je otvoren četvrti DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival.

Nakon kratkih uvodnih riječi umjetničke direktorice festivala Tine Hajon i Vlatke Kolarović, urednice trećeg programa HTV-a, festival je otvoren projekcijom izvanrednog dokumentarca ‘Gradeći Bastilju’ nagrađivanog kanadskog redatelja i scenarista Leifa Kaldora. Među uvaženim uzvanicima bio je Nj.E. Alan Bowman, kanadski veleposlanik u Hrvatskoj.

O projektu vrijednom pola milijarde dolara, koji je na javnom i anonimnom natječaju dodijeljen mladom i neetabliranom kanadskom arhitektu Carlosu Ottu, komičnoj, dramatičnoj, zamršenoj, ali i politički obojenoj priči o gradnji “nove” pariške opere iza projekcije su u sklopu ‘Šta DA?’ razgovora sudjelovali arhitekt i zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet i Ivana Antunović Jović, novinarka i urednica na HTV-u.

Do 29. listopada u Zagrebačkoj Uraniji imate priliku pogledati čak 9 ekskluzivnih i premijernih projekcija filmova koji se bave prostorom, vremenom i ljudima, a koji će vas inspirirati, nasmijati, rasplakati i navesti kako na razmišljanje, tako i na sanjarenje. Leonardo da Vinci, Maija Isola, David Grossman, Mary Quant, Richarda Leplastrier, Marcel Marceau i Arnea Jacobsen samo su neka od imena ljudi koji su obilježili povijest umjetnosti, dizajna i arhitekture, a u čijim zanimljivim i intrigantnim profesionalnim i privatnim životnim putevima možete uživati na DA2 Film Festivalu.

Specifičnost ovog festivala ogleda se i kroz ‘Šta DA?’ razgovore u sklopu kojih se predstavljaju filmovi iz programa, pobliže upoznaju svjetski, regionalni i hrvatski kreativci i njihova djela i na takav način gradi zajednica koja ujedinjuje umjetničke svjetove i stvara zajednički prostor kreacije. I ove godine na ‘Šta DA?’ razgovorima sudjeluju istaknuti profesionalci bogatih karijera u području umjetnosti, dizajna ili arhitekture: arhitekt Andrija Rusan, umjetnica i dizajnerica Nataša Mihaljčišin, povjesničarka umjetnosti Petra Vugrinec, arhitekt Alan Kostrenčić, arhitektica Ana Martina Bakić, redateljica Adi Arbel, glumac Dražen Šivak i novinarka i urednica Vesna Blašković. Osim uživo, razgovore ‘Šta DA?’ možete pratiti i na facebook stranici festivala.

‘Pred nama je pet festivalskih dana u kojima donosimo publici pomno birane filmove koje inače ne bi imali priliku nigdje pogledati.. Svaki od ovih filmova je mala perla koja će publici potvrditi svu ljepotu i snagu nadahnuća umjetnosti i stvaralaštva. Od 9 odabranih filmova, neki su vrlo lirični i poetični, neki bi lako mogli poslužiti kao predlošci za kakav holivudski blockbuster, ali kroz svakog od njih gledatelji će osjetiti ljudsku snagu, fragilnost i svestranost, ali i moć stvaranja. Poslužit ću se riječima velikog arhitekta Arnea Jakobsena: ‘Možda će zvučati neiskreno, ali sam čin stvaranja je ono što je bitno, neovisno o tome radite li na dizajnu žličice ili projektirate nacionalnu banku’, izjavila je producentica Tina Hajon.

Dugometražni dokumentarni filmovi u glavnom programu natječu se za nagradu ISKRA koju međunarodni žiri dodjeljuje onom najinspirativnijem. Članovi žirija su danska redateljica Lene Borch Hensen, čiji je film ‘Jørn Utzon – The Man and The Architect’ na prošlogodišnjem festivalskom izdanju nagrađen nagradom ISKRA za najinspirativniji film; arhitekt, kustos i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš i Ivan Marušić Klif koji na hrvatskoj sceni medijske umjetnosti djeluje kao jedan od istaknutih autora eksperimentalnog smjera.

A.P.G. / Foto: Svem Ćustović


Greencajt festival o održivoj budućnosti


Tagged: , , , , , , , , , , ,