Tehnički muzej: Otvoren 8. Zagreb Design Week

U vrtu iza Hale V Tehničkog muzeja svečano je otvoren 8. Zagreb Design Week. Uz organizatora, Daniela Tomičića, ceremoniju su uveličali veleposlanici Hendrik Jan Voskamp (Nizozemska) i Vojislav Šuc (Slovenija) te posebni gost, renomirani dizajner Giulio Cappellini.Tema festivala je ‘Otpornost’ (Resilience), a država partner Nizozemska svojom izložbom ‘Oporavak!’ (Bounce Back!) predstavlja njihov odgovor na aktualne društvene promjene. Kustosice izložbe Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon, ovako opisuju koncept izložbe: ‘Oporavak se ne događa preko noći. Put do oporavka ispunjen je zavojima da bi na kraju, eksplodirala kreativnost koja povezuje ljude u zajedničkom rješavaju problema. Istovremeno osjećamo tugu i bol, dok se želimo čim prije vratiti u normalu. Pitanje je što je normalno, kad se sve promijenilo?’

1990-ih godina nizozemski dizajn strelovito se uspinje u sam svjetski vrh, a kako je mala država postala velika u dizajnu ispričat će dokumentarni film ‘To je nizozemski dizajn’ (It’s a Dutch Design) autora Elbea Stevensa koji se može pogledati u četvrtak u 18.30 sati.

Povodom predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a posjetitelji na prvom katu Hale V mogu pogledati izložbu ‘Budućnost življenja: Made in Slovenia’. Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane pandemijom korone. Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Sloveniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicijskih obrta i ručnog rada te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe. Putujuću izložbu je osmislio Centar za kreativnost ljubljanskog MAO-a (Muzej arhitekture i oblikovanja), a prije Zagreba predstavljena je u Parizu, Beču i Berlinu.

Osim brojnih izložbi ljubitelje dizajna očekuju razna predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe bogat glazbeni program.

Posjetitelji su mogli vidjeti i radove finalista ZGDW Award 2021. koje je odabrao peteročlani žiri sastavljen od međunarodnih stručnjaka: Davor Marković, Simon Morasi Piperčić, Goran Turković, Masanori Umeda i Anja Zorko. Prva tri rada po kategorijama su: za Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija Valentina Vidaković, Include i Enigma, za Dizajn društvenih inovacija Ines Borovac, Kofein dizajn i Rašić+Vrabec, u kategoriji Dizajn interijera Mikser i Cipmann, Raketa i Björk, za Produkt dizajn Tina Rugelj, Benussi & the Fish i Nunc, za Grafički dizajn Tumpić / Prenc, Grafika Tumpić i Grafika Señor, a u kategoriji Tekstilnog i modnog dizajna Amina Musić , Mihaela Brajković i Nikolina Krstičević.

A. P. / Foto: Iva Trojanović


Tagged: , , , , , , , ,