Završio 7. Zagreb Design Week

Zagreb, Pariz i Detroit prvi su gradovi na svijetu u kojima su nakon pojave korone održani festivali dizajna.Izlagači i posjetitelji Zagreb Design Weeka (ZGDW), pokazali su kako izgleda život u novoj normalnosti. New Normal tema je koja se sama nametnula sedmom ZGDW–u koji se održao usprkos koroni, a u skladu s novim pravilima života. Lica s maskama, dezinficijensi na ulazu i svakodnevna dezinfekcija prostora samo su najočitije posljedice korone. Puno dublje tragove pandemija je ostavila na život tvrtki koje su fokusirane na očuvanje plaća i radnih mjesta, a ne rast i širenje. Ne čudi stoga da su pravi hit bili Movo i Dizzconcept. Dva hrvatska proizvođača namještaja koji su u samo nekoliko mjeseci od pojave korone razvili namještaj za suživot s njom. Movo je nova marka međimurske tvrtke Sobočan koja se prvi put predstavila upravo na Zagreb design Weeku. Ponudili su šest sekretera za rad od doma. Movo se obraća etičkim tvrtkama koje se brinu za svoje zaposlenike i kupuju im namještaj potreban za rad.

Dizzconcept razmišlja dijametralno suprotno i nudi rješenje za veću sigurnost zaposlenika u otvorenim uredima. Kapsula kružnog tlocrta za svakog zaposlenik postaje tako njegova sigurna oaza.

Studio Boir predstavio je food design instalaciju kojom promišlja objedovanje u doba korone. Vizualno besprijekorno, oštro lomljeni kamen i kirurški čelik savršeno su se uklopili u betonski interijer Hale V.

Koronu su svojim plakatima komentirali i studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta, te FH Joanneuma iz Graza. Izložbu austrijskih studenata omogućio je Austrijski kulturni forum Zagreb. ZGDW izložba fakulteta ove je godine bila bolja nego ikada i po prvi outa je ugostila studente iz inozemstva, osim s FH Joanneuma ovdje su bili i studenti Univerziteta u Sarajevu – Akademije likovnih umjetnosti.

Nagrada festivala, ZGDW Award 2020, dodijeljena JE u šest kategorija, a pobjednici, osim iz Hrvatske, dolaze iz Slovenije, Nizozemske, Poljske i Srbije. Na žalost većina ih nije mogla doputovati zbog korone.

Pažnju je plijenila ZGDW povijesna izložba Zagrebačke ambalaže iz zbirke Bulaić. Stariji posjetitelji s čežnjom su se prisjećali marki iz djetinjstva, dok su mlađi otkrili bogatu baštinu grafičkog dizajna.

Petak je bio rezerviran za odličan koncert Sun U, kantautorice i dizajnerice u čijem nastupu značajnu ulogu igra vizualna komponenta kroz impresivan VJ–ing koji ju prati.

J. G. / Foto: Karla Jurić i Matej Jurčević


Tagged: , , , , , , , ,