DOKUart u zatvoru

Kao lokacija prve od 10 projekcija uoči desete godišnjice međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart, koji se u Bjelovaru održava u listopadu, odabran je tamošnji Okružni zatvor.
DOKUart BjelovarPod motom ‘Kultura nije elitistička i potreba je svih ljudi’, te povodom 10 godina Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUart, filmovi će se prikazivati u 10 alternativnih prostora i to onima koji sami ne mogu doći u kino. Tako projekcije kreću u Okružnom zatvoru u Bjelovaru s nagrađivanim filmom Bjelovarčanina Đure Gavrana ‘Veliki dan’ i indijskim kratkim dokumentarcem ‘Wagah’, koji je osvojio nagradu Berlin Danas prije nekoliko godina. Autori, Supriyo Sen, kao i Đuro Gavran, s ovim su filmovima osvojili i nagradu publike DOKUart-a prije par godina.

Posebni filmovi za posebnu publiku tijekom cijele godine prikazuju se i u Domu umirovljenika, Klubu liječenih alkoholičara, gradskoj osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama, na selu i sličnim alternativnim lokacijama. Ove, namjenski osmišljene projekcije su uvod u jubilarni 10. DOKUart koji se u Bjelovaru održava od 4. do 10. listopada na kojem će organizatori ugostiti filmove i autore iz Norveške, Nizozemske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, SAD-a te Hrvatske.

Uz svjetski priznate filmove, u sklopu festivala održat će se i projekcije za učenike srednjih škola, te DOKUbus na Korzu gdje svi znatiželjnici, a najčešće djeca iz osnovnih škola s veseljem gledaju kratke dokumentarce u jednom od najmanjih kina na svijetu – starom autobusu.

HAVC

Tagged: , , , , , , , ,