Dokumentarac Vatreni oduševio Japance

Dokumentarni film ‘Vatreni’ o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i senzacionalnom pohodu do brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. proputovao je mnoge kino dvorane od zagrebačke premijere 2018. godine. No, još uvijek oduševljava kritiku i publiku širom svijeta.

O tome najbolje svjedoči i Grand Prix na Yokohama Football Film Festivalu u Japanu, gdje je privukao brojne stare i nove navijače Vatrenih, ali i poklonike Lijepe naše, koja u Zemlji Izlazećeg Sunca uživa zavidan status.

‘Velika je čast osvojiti Grand Prix na ovakvom festivalu. Svi znamo koliko su Japanci predani svemu što rade, pa tako i ovakvim festivalima, što ovoj nagradi daje dodatan značaj. Osim toga, tek sam sada uistinu vidio koliko nas Japanci vole i poštuju, ne samo našu nogometnu reprezentaciju, već i cijeli hrvatski narod. Uz to sam ostao zapanjen vrijednostima koje njeguju i koje su duboko ukorijenjene u njihove živote – velikodušnost, poštenje i iskrenost’, rekao je Miroslav Blažević junior, izvršni producent filma.

Dokumentarac je napravljen u nezavisnoj produkciji, režirao ga je Meksikanac Edson Ramirez, a film gledatelja vodi kroz priču o osamostaljenju Hrvatske, povijesnim i društvenim situacijama u kojima su sudjelovali i članovi tadašnje nogometne reprezentacije te glavne karike povijesnog uspjeha u Francuskoj. Uz Ćiru Blaževića, u filmu nastupaju Slaven Bilić, Robert Prosinečki, Igor Štimac, Goran Vlaović, Mario Stanić, Dražen Ladić, Goran Ivanišević…

‘Prije ovog filma nisam znao toliko detalja o raspadu Jugoslavije i građanskom ratu, no sada su mi neke stvari puno jasnije. Otkrio sam kako nogomet između ostalog može biti i simbol mira, ali se nogometna lopta u određenim situacijama može pretvoriti u ubojiti metak. Uživao sam gledati ovaj film prepun poruka, uključujući i one koje prenosi neponovljivi, empatični Ćiro’, rekao je Mitsuru Murai, predsjednik japanske nogometne lige i jedan od članova žirija.

Povijesna priča o Vatrenima nakon više od 20 godina još uvijek privlači obožavatelje, podjednako one koji su proživjeli te dane, ali i nove koji se tada možda nisu ni rodili. Tako je i u Japanu film naišao na veliko zanimanje, pa je organizirana i projekcija za 20 veleposlanika, četiri ministra i japansku princezu Masako, koja je tom prigodom primila darove od hrvatske delegacije. Uz to, film je prikazan i u Tokamachiju, gdje je bio pripremni kamp i baza hrvatske nogometne reprezentacije tijekom SP-a u Japanu i Koreji 2002.

‘Tamo smo dočekani kao rock zvijezde. Nakon te 2002. godine grad je nastavio živjeti i disati hrvatski, pa danas tamo postoji i Kuća hrvatsko-japanskog prijateljstva. Nakon projekcije filma, kojoj su prisustvovali čelni ljudi prefekture Niigata, zamolili su nas za prava prikazivanja Vatrenih učenicima osnovnih i srednjih škola u edukativne svrhe. Naravno da smo pristali, čast nam je da na ovaj način možemo pridonijeti ovom idiličnom odnosu Japana i Hrvatske. Pritom se moramo zahvaliti Draženu Hrastiću, veleposlaniku u Japanu, koji nam je bio od velike pomoći, a jednako tako i Japancu hrvatskih gena – Yasuyuki Nagatsuka – ili od milja Jozo, koji je bio s nama cijelo vrijeme i po potrebi se pretvarao iz prevoditelja u vodiča ili štogod je trebalo’, rekao je Blažević junior i dodao o planovima za budućnost: ‘Nećemo stati na ovome, odlična smo ekipa, imamo puno ideja, trenutno se prilagođavamo ovom novom vremenu u kojem živimo i nastavljamo s produkcijom i promocijom hrvatskih sportskih priča, kojih ima pregršt, a koje još uvijek nisu ispričane na pravi način’.

I. M.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,