Svečana promocija autobiografije Luke Modrića

U Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu održana je svečana promocija knjige Luke Modrića ‘Moja igra’. U zanimljivom i emotivnom jednosatnom programu, koji je vodio Tarik Filipović, razgovarali su Slaven Bilić, suautor knjige Robert Matteoni te Luka Modrić, koji je knjigu posvetio najzaslužnijim osobama za svoj životni i profesionalni uspjeh, istaknuvši ulogu svojeg oca Stipe.Rekao je kako je očev utjecaj bio ključan u najranijim danima, kad ga je na parkiralištu hotela Kolovare za smještaj izbjeglica svakodnevno učio tehnicirati i kao kritični motivator usadio mu sve ono što ga je kasnije dovelo do svjetskih rezultata. Posebno je zahvalio svojoj supruzi Vanji, čija mu je najveća podrška i u najtežim trenucima, kad je izvana sve djelovalo savršeno, omogućila sve ono što danas ima i jest.

Slaven Bilić, Robert Matteoni i Luka Modrić

Slaven Bilić, koji je podizao atmosferu anegdotama iz Lukinih ranih reprezentativnih godina, istaknuo je važnost autobiografije u ovom trenutku, rekavši kako se ‘toliko toga dogodilo u tako malo vremena i dužnost je i obaveza velikana podijeliti to ne samo s Hrvatskom već i svijetom.’ Rekao je da se neke Lukine finese mogu usporediti samo s Federerovim bekhendom i da je otpočetka bila riječ o kompletnom igraču svjetske klase s ‘retrovizorom’ u glavi koji predviđa svaki protivnikov pokret. Međutim, složili su se predstavljači, ono što je Luku Modrića izdvojilo upravo je karakter i ljudske vrijednosti koje ga čine uvijek istim posvećenim, skromnim i ustrajnim igračem i čovjekom. Bilić je zaključio: ‘Mi koji Luku poznajemo odavno, znamo da nije moglo biti nikako drugačije.’

Suautor knjige Robert Matteoni, kroničar Modrićeve karijere i njegov dugogodišnji prijatelj, opisao je zajednički proces nastanka knjige i duge telefonske razgovore koji su joj prethodili. Rekao je kako Luka ljubomorno čuva svoju intimu, međutim u ovoj se knjizi ogolio i iznio čistu emociju. Matteoni je istaknuo kako je nogomet jedna od najboljih strana Hrvatske, a Luka Modrić okvir tog uspjeha.

Promociji su nazočila brojna uvažena lica hrvatskog i svjetskog nogometa, a posebni su gosti došli iz Španjolske: nekadašnji slavni igrač, a kasnije jedan od direktora Real Madrida Emilio Butragueño te Marcelo Vieira, Lukin klupski suigrač i jedan od najboljih prijatelja iz Reala. Zvonimir Boban, koji je napisao predgovor knjige, rekao je da mu je čast što je bio Lukin uzor u djetinjstvu, a sretan je i što je njegovu sinu najdraži bio upravo dres Luke Modrića. ‘Hvala onome’, dodao je, ‘zbog kojeg moje nogometno srce i dalje tuče žestoko.’

Nakon završetka službenog programa uzvanici su se družili uz šampanjac Moët & Chandon, vina Bibich i Adžić te vodu Römerquelle, a svi kupci knjige dobili su Nivea poklon paket. Zlatni pokrovitelj i partner programa je Interspar.

Modrićeva autobiografija vrlo se brzo pokazala kao najiščekivanija knjiga godine. Njegova prva najava knjige na Instagramu dobila je više od 300.000 lajkova i komentara oduševljenih obožavatelja. ‘Moja igra’, koju već sad uspoređuju s uspješnicama kao što su ‘Ja sam Zlatan Ibrahimović’ i ‘Moja strana’ Davida Beckhama, u svjetskim je medijima najavljena kao izvanredan memoar o usponu preko trnja do zvijezda te „inspirativna priča kako je dječak izbjeglica odrastao da postane galáctico.

Podsjetimo, ‘Moja igra’, nedavno objavljena u hrvatskom izvorniku, bit će prevedena na zasad jedanaest jezika, a budući da će se engleski prijevod u izdanju istaknutog britanskog izdavača Bloomsbury UK distribuirati u cijeloj Europi i zemljama Commonwealtha, naći će se u rukama čitatelja u zasad 127 zemalja svijeta. Više od 100.000 primjeraka u prvotisku međunarodnih izdanja dodatna je potvrda planetarnog interesa za Modrićevu životnu priču.

Luka Modrić u Zagreb je došao iz Rijeke, gdje je u fantastičnom ogledu sa Slovačkom hrvatska reprezentacija potvrdila plasman na Euru 2020. Nekoliko dana prije u Monaku je primio prestižnu nagradu Golden Foot, a netom prije svečane nedjeljne promocije hrvatski je nogometni maestro predstavio svoju autobiografiju i na sajmu knjiga Interliber, gdje je u sklopu Premium programa razgovarao s književnikom i urednikom Krunom Lokotarom. Program je izazvao dosad neviđenu gužvu na Interliberu, gdje se okupilo nekoliko tisuća ljudi, većinom djece. ‘Kad sam bio u mlađim kategorijama Zadra, jedan od mojih najdražih trenera iz tog doba, pokojni Domagoj Bašić, nam je početkom tjedna donio knjige i izabrali smo jednu koju smo trebali pročitati. Iz tog perioda najviše su mi u sjećanju ostali Robinson Crusoe i Heidi‘, rekao je Luka Modrić i poručio djeci da za čitanje dnevno izdvoje dvadesetak minuta jer će im to pomoći u formiranju. Nakon razgovora Luka Modrić potpisivao je primjerke svoje knjige najmlađim čitateljima.

L. K. / Foto: Niko Goga


Tagged: , , , , , , , , , , , ,