Don Juan: Prva ovosezonska premijera u HNK

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu po prvi puta je uprizorilo Molièreova ‘Don Juana’ kao prvu ovosezonsku premijeru u godini kada Europa obilježava 400. obljetnicu rođenja jednog od najvećih dramatičara francuske i svjetske dramske literature.Dramski ansambl nagrađen je dugačkim aplauzom uz stajaće ovacije Igoru Kovaču kao Don Juanu i Dušanu Bućanu kao Sganarellu te umjetničkom timu cijele predstave predvođenim redateljem Dejanom Projkovskim.

Predstava se igra u prijevodu Radovana Ivšića u redakciji Sanje Ivić. Uloge tumače Igor Kovač, Iva Mihalić, Dušan Bućan, Kristijan Potočki, Tesa Litvan, Filip Vidović, Luca Anić, Mislav Čavajda, Nikša Kušelj, Siniša Popović, Milan Pleština, Slavko Juraga, Ivan Jončić, Silvio Vovk, Ivan Colarić.
Djevojke: Lucija Alfier, Lucija Dujmović, Tana Mažuranić, Mateja Miković, Tonka Mršić, Silvija Musić / Dora Sarikaya
Glazbenice: Maja Mustapić, Monika Popović
Mladići: Dominik Čičak, Lovro Juraga, Rok Juričić, Vibor Kreković, Martin Kuhar, Kristijan Petelin, Marin Stević, Petar Sekelez, Ante Vukov.

Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Doris Kristić, glazbeni skladatelj je Goran Trajkovski, suradnica za scenski pokret Olga Pango, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, a jezični savjetnik Dušan Gojić.‘Velika mi je čast raditi u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje sam sreo sve ove divne ljude s kojima sam u procesu proteklih 40 dana’, rekao je makedonski redatelj Dejan Projkovski, koji je za izuzetna umjetnička dostignuća dobio niz domaćih i međunarodnih profesionalnih priznanja i nagrada.

‘U predstavi postavljamo pitanja tko je Don Juan i zašto Don Juan danas. Od vremena Molièrea do danas čovjek se zapravo nije puno promijenilo. On je ista čokolada s izmijenjenom ambalažom. A Don Juan je čovjek koji pokušava otvoriti ambalažu i demistificirati stvari. Govorimo o velikome zavodniku i ljubavniku, ali to je samo površina. On uvijek daje ljudima ono što oni negdje duboko u sebi žele te je Don Juan ogledalo u kojemu se svi možemo ogledati danas’, izjavio je Projkovski kojemu je ova režija prvo gostovanje u Drami HNK u Zagrebu.

I. G. / Foto: Mara Bratoš


Svečano otvorenje sezone u HNK


Tagged: , , , , , , , , ,