Dosta! za Dan muzeja

Hrvatski željeznički muzej i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja koji se svake godine održava 18. svibnja. Ovogodišnja tema su ‘Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima’. Hrvatski željeznički muzej o temi progovara na poseban način – romanom ‘Dosta!’ autora Brune Šanteka i razgovorom s gostima: Bruno Šantek – autor romana ‘Dosta’, Boris Svrtan – glumac i ravnatelj kazališta Gavella, Ljubica Uvodić Vranić – psihologinja, terapeut, savjetnik, autorica psiholoških priručnika i Sandra Pocrnić Mlakar – urednik, novinar, psiholog.

Neizrecivo o neizrecivom u 20 sati na poseban i drugačiji način razgovarat će se u Muzejsko-galerijskom-izložbenom poštanskom vagonu koji se nalazi na 6. peronu Glavnog kolodvora u Zagrebu.

Radnja Šantekova romana ‘Dost!’ odvija se u vlaku i pomoći će nam rasvijetliti i dati odgovor na pitanje ‘O čemu šutimo dok vlakom putujemo?’ kao i odgovor na niz pitanja koje u šutnji iz raznih poznatih i nepoznatih razloga čuvamo u sebi i ne izgovaramo. Zašto biramo šutnju kao oblik komunikacije? Šutimo li samo u vlaku i zašto baš u vlaku? Što se to sve u nama događa u samo 23 minute putovanja vlakom na relaciji Dugo Selo-Zagreb-Dugo Selo? Što se sve iza šutnje krije, problem ili i nešto drugo? Trebamo li šutjeti? Kada i kako šutnji reći ‘Dosta!’.

S. P.


Bruno Šantek: Dosta!


Bruno Šantek: Tajkunovi nasljednici


Heroj iz susjedstva u Šantekovu romanu Dosta!


Tagged: , , , , , , , , , , ,