Drago Hedl: Izborna šutnja

U izdanju Naklade Ljevak objavljena je knjiga Drage Hedla ‘Izborna šutnja’, čija će promocija biti u utorak 25. studenoga (19 sati) u Dvorani Müller zagrebačkog kina Europa. Osim autora, knjigu će predstaviti Vladimir Faber, Denis Kuljiš i Nenad Rizvanović.

Drago Hedl‘Izborna šutnja’ novinara Drage Hedla sadrži sve što treba sadržavati krimić: dobru, dugu priču na 350 stranica i paralelnu montažu događaja svojstvenu modernoj naraciji. Pisac sjajno gradi zloslutnu atmosferu koja vodi do zločina u jednom malom gradu, tempo pripovijedanja i suzdržan stil odaju ozbiljnog majstora, a ambijent je novinarski precizno definiran. Mjesto događaja nije neki bezimeni grad u Panoniji, već Osijek, a postupak policije i pravosuđa točno, znalački opisan. Sve je tu stvarno, osim likova, koje stvarnost kontaminira pa postaju realni junaci jedne političke drame.

Roman ‘Izborna šutnja’ je poput fatamorgane u Sahari hrvatske književnosti, gdje poigravanje s obrascima žanra najčešće proizvodi bastarde, pretenciozne, prizemne storije, koje samo glume kriminalistički roman. Na omotu Hedlove ‘Izborne šutnje’ bi trebalo pisati: ovo nije hrvatski krimić, ovo je istinski krimić koji se odmah može pretočiti u skandinavsku televizijsku seriju.
Denis Kuljiš

‘Izborna šutnja’ Drage Hedla vješto je i intrigantno ispričana priča o svijetu političara i narkomana, pedofila i plaćenih ubojica, sumnjivih poduzetnika i njihovih mutnih poslova i bešćutnog društva koje ne pokazuje ni trunku empatije prema nemoćnima. To je priča o svijetu u kojem upravljaju najniže strasti, a upleteni su spremni posegnuti za mračnim metodama da bi ostali neotkriveni.
Ivica Vrkić

Drago Hedl (1950) dosad je objavio roman, dvije zbirke kratkih priča, tri publicističke knjige te knjigu feljtona i političkih intervjua. Napisao je i tri dramska teksta i nekoliko filmskih scenarija. ‘Izborna šutnja’ je njegov prvi kriminalistički roman. Živi i radi u Osijeku i Zagrebu kao profesionalni novinar.

N. L.


Pročitajte još: Donjodravska obala: Knjiga o Osijeku Drage Hedla


 

Tagged: , , , , , , , , , , ,