Dramska serija Novine prodana Netflixu

Hvaljena dramska serija ‘Novine’, koju je za potrebe prikazivanja na Hrvatskoj radioteleviziji pripremila produkcijska tvrtka Drugi plan, prodana je američkoj i svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime će postati dostupna u približno 130 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.Prodaja autorskih prava na prikazivanje serije ‘Novine’, čiju je prvu sezonu HRT prikazao 2016. godine, a druga se sezona upravo snima, kruna je višemjesečnih pregovora s tim najvećim svjetskim mrežnim davateljem usluga za prikazivanje filmova i serija, istaknuto je zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici HRT-a te producenti Nebojša Taraba i Miodrag Sila, redatelj Dalibor Matanić i scenarist Ivica Đikić iz produkcijske tvrtke Drugi plan.

‘O uspjehu dramske serije Novine možda najbolje govori činjenica da je Netflix već otkupio i drugu sezonu serije, koja je još u produkciji i čije se emitiranje očekuje u rujnu ove godine. Ovo je ujedno i prva dramska serija na slavenskom jeziku prodana Netflixu. U svjetskoj smo distribuciji, naime, prije Rusije, Poljske, Češke. Veoma je ekskluzivan krug država koje mogu ispuniti njihove kriterije, njih samo sedam, koje uz Sjedinjene Američke Države imaju svoju dramsku serijsku produkciju na Netflixu. To pokazuje da Republika Hrvatska sada ima svoje zasluženo mjesto u svjetskome vrhu’, istaknuo je Nebojša Taraba iz produkcijske tvrtke Drugi plan te dodao kako je riječ o velikome uspjehu za hrvatsku audiovizualnu industriju.

‘Sjajno je da nismo samo uvoznici te da i mi iz ovako male države sada ulazimo na velika vrata svjetske dramske serijske produkcije. Novine sam radio na način da budu unikatne i da se režijski ne oslanjaju ni na što, a s druge strane da budu univerzalne, što se očito i isplatilo. S drugom sam sezonom trenutačno na pola snimanja. Ima novih glumaca, radnja se vrti između dvaju kandidata drugoga kruga predsjedničkih izbora i dobila je na dinamici’, istaknuo je redatelj Dalibor Matanić.

Dramska serija ‘Novine’ samo je u osnovnim crtama priča o odnosima unutar redakcije jednoga dnevnog lista koji mijenja vlasnika, a zapravo se bavi širim problemima poput kriminala, izdaje, nestanka ljudske čestitosti pod pritiskom taštine, prilagodljivosti i egzistencijalnih strahova. Sve se to događa u tjeskobnome okružju širih interesa obavještajnoga podzemlja, krupnoga kapitala i visoke politike u kojemu tajkuni i političari ne prežu ni od čega u borbi za vlast i moć, a u kojemu su novinari i urednici istodobno i statisti i sudionici samih događaja. Druga sezona, koja se na HRT-u očekuje ujesen, bavi se predsjedničkim kandidatom Ludvigom Tomaševićem, kojega tumači Dragan Despot, u njegovoj nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast tijekom koje ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava, čime je inače i završila prva sezona.

HAVC

Tagged: , , , , , , , , , , ,