Dresden – Firenza na Elbi

U Dresdenu je održan 44. Germany Travel Mart (GTM), skup njemačkih turističkih djelatnika i njihovih gostiju iz 51 zemlje svijeta. Bila je to prilika da se reminisciraju odlični rezultati postignuti tijekom 2017. u Njemačkoj i širom svijeta gdje se nalaze njihovi predstavnici i suradnici.I naša balkanska regija sa sjedištem u Beogradu koja okuplja zemlje bivše države, osim Slovenije te Rumunjsku i Bugarsku imala je svoje predstavnike. Od hrvatskih novinara tu su bili Srđan Brajković (punkufer.hr), Mirela Gašpar (PBZ Card Travel) i ja. Nijemci posljednjih godina odabiru gradove nekadašnjega DDR-a za prezentaciju dostignuća svoga turizma i upoznavanje gostiju s tim dijelovima Njemačke. Pametna, dvostruko dobitna kombinacija! Erfurt, Magdeburg i ove godine Dresden odlične su lokacije za upoznavanje velike njemačke kulturne povijesti, a kako su 45 godina bili izdvojeni iz matice do pripojenja 1990., zaostajali su na više bitnih životnih planova osim sportskog. Tu su zapravo bili uspješniji.

Predstava na obali Elbe

Odabir ovih lokacija je odlična prilika za goste izvan Europe (takvih je bilo u prošloj godini 20,9 milijuna dolazaka) da vide njemačke gradove koji nisu toliko poznati u svijetu, poput Münchena i Berlina, a imaju itekako što pokazati. Kad sam spomenuo te prekooceanske dolaske u kojima prednjače SAD i Kina, treba navesti da turisti iz Europe sudjeluju sa 61,3 milijuna dolazaka, a predvode ih Nizozemci s 11,2; Švicarci 6,7; Velika Britanija 5,6 i Austrija s 4 milijuna. Njemačka je druga najpopularnija europska destinacija za europske turiste, iza Španjolske. Kao kulturna destinacija za Europljane zauzima prvo mjesto, na prvom su mjestu kao međunarodna konferencijska destinacija i destinacija međunarodnih luksuznih putovanja. Na prvom su mjestu i kao city break odredište za Europljane. Puno dobrih brojki za organizaciju koju predvodi već dvadeset godina Petra Hedorfer, izvršna direktorica Njemačke turističke zajednice. A kako iz godine u godinu brojke rastu, nema razloga da tako neće biti i ubuduće.

Uz mnoge lijepe trenutke koje su nam priredili domaćini, svi ćemo najviše pamtiti zadnju večer i četverosatnu plovidbu Elbom .Na brodu je svirala živa glazba i priređena je gala večera, a na dijelovima puta mogli smo pogledati inscenirane motive iz opera sa zvučnom kulisom.

Semperoper, zgrada državne opere

Dresden, u kojem je održan ovaj skup, slovi za jedan od najpropulzivnijih njemačkih gradova na mnogim područjima, pa tako i u turizmu. Veličine Zagreba, oko 800.000 stanovnika, poznat je po atribuciji zeleni, ima službeni status sajamskog i trgovačkog grada. Prošle godine su imali čak 4,3 milijuna dolazaka iz zemlje i svijeta što ih proporcionalno svrstava među najposjećenije njemačke gradove. Industrijska dostignuća, a posebno carbon beton, koji je dobio nagradu za inovativna dostignuća, razvijen je ovdje. Postignuti su veliki rezultati u terapiji raka, tu je Volkswagenova modernistička staklena tvornica i puno drugih postignuća koji ih plasiraju na četvrtu poziciju razvoja u Njemačkoj. Dresden je poznat i po kulturnim institucijama i kulturnom životu. Tu su svjetski poznati filharmoničari u Staatskapelle, Semperoper zgrada Saksonske državne opere… Apsolutni spoj kulture, tehničkih inovacija i ugodnog življenja. Elbland, cijelom dužinom rijeke Elbe u ovom području je i vinska regija o kojoj ću pisati u idućem nastavku.

Crkva Frauenkirche (Naša gospa)

Što sam uspio vidjeti kroz nepuna tri dana? Dovoljno da bih stekao dojam o veličini kulture ovoga grada. Krećem s Frauenkirche (Naša gospa) crkvom na trgu Neumarkt. Ona je kao i veći dio centra gotovo sravnjena sa zemljom u savezničkom bombardiranju krajem 2. svjetskoga rata.

Obnavljala se donacijama iz cijeloga svijeta od 1994. do 2005 godine. Utrošeno je oko 173 milijuna eura da bi ta veličanstvena građevina građena od preostalih i novih cigli, bijeloga i plavoga mramora s puno zlatnih ornamenata u unutrašnjosti, ponovno iznikla na ponos njemačkoga naroda i cijeloga svijeta.

Potpuno je obnovljeno, također, i na desetine zgrada u najbližoj okolici. Tu je za sve sudionike GTM-a o povijesti i sadašnjem trenutku, iznimno emocionalno govorio protestantski pastor Sebastian Feydt. Na trgu u blizini crkve dominira veliki kip Martina Luthera.

 

Fürstenzug (Zid saskih vojvoda)

Podjednako impresivno djeluje Fürstenzug (Zid saskih vojvoda) svojevrsni hommage vladarima iz obitelji Wettin od 12. stoljeća i Konrada Velikog do 1918. godine i zadnjega saskoga kralja Fridricha III. Taj friz na zidu Kraljevske konjušnice visine 10 i dužine 102 metra sukcesivno prikazuje sve vladare iz te znamenite obitelji  Sastavljen je od 25.000 pločica meissenskog porculana, a vladari su na konjima što i nalaže njihov položaj.

Zgrada Yenidze

Ne mogu zaobići Zwinger, srednjovjekovni barokni dvorac prepun slika starih i novih majstora, zbirke porculana i vatrenog oružja, muzej životinja, Wallpavillon… Oduševila me i zgrada bivše tvornice cigareta Yenidze koja vanjskim izgledom podsjeća na rusku crkvu ali i džamiju. Bio sam uvjeren da je to sakralni objekt, međutim to je poslovna zgrada.

Hotel Maritim

Stotinjak metara zračne linije dalje je hotel Maritim, koji izvana izgleda kao industrijska zgrada iz 19. stoljeća, a iznutra je raskošni hotel s ogromnim predvorjem koje dosiže do najviših katova. Zaista, da ne postoji natpis hotel svatko bi ga zamijenio za starinsku zgradurinu. Vrlo efektno! Uz hotel je smješten najveći kongresni centar (ICC) u gradu koji svojim izgledom i materijalom od kojega je građen prati bauhausovsku filozofiju arhitekture. Vidio sam, nažalost samo izvana, jednu od zaštitnih institucija grada Semperoper. Naziv je dobila po arhitektu Gottfriedu Semperu. I ona je bila uništena u bombardiranju a obnovljena je 1985. godine. Danas je jedna od zaštitnih zgrada dresdenske kulture koja je po mnogim Njemačkim procjenama najjača u cijeloj zemlji. Na portalu i nišama sa strane smješteni su kipovi velikana poput Goethea i Schillera, Shakespearea, Molliera, Sofokla i Euripida. U bogatoj povijesti Sempera direktori opere su bili i velikani Rihardi, Wagner i Strauss.

Bio sam i na Canaletto view, mjestu s kojega je veliki talijanski slikar Bernardo Bellotto Canaletto naslikao svoju znamenitu sliku Dresdena. O Kulturpalastu sam pisao u tekstu o otvorenju 44. GTM-a, ipak vrijedi se podsjetiti da ta, još jedna u nizu, kulturnih građevina sagrađena 1969. u maniri bauhausove škole, pod svojim krovom objedinjuje najveću gradsku knjižnicu, najznačajniji cabaret teatar grada Herkuleskeule i znamenite dresdenske simfoničare. Ovdje se odigralo i svečano otvorenje GTM-a pod vodstvom Petre Hedorfer. Naravno, moglo bi se još puno toga napisati o Draždany i Dreznom kako ih nazivaju njihovi prvi susjedi Česi i Poljaci, ali ja tekst privodim kraju sa samo još jednom lijepom usporedbom koju ovaj grad ima ‘Firenza na Elbi’. Završen je 44. GTM, a sljedeći 2019. održat će se u Wiesbadenu, posvećen 100. godišnjici bauhausa.

Most na Elbi

Vjekoslav Madunić / Foto: Mladen Obrenović i Vjekoslav Madunić


Tagged: , , , , , , , ,