Drugi život Christiane F. s kolodvora Zoo

Što danas radi Christiane F., glavna junakinja knjige i filma ‘Mi djeca s kolodvora Zoo’? Odgovor na to pitanje daje ona osobno u svojoj autobiografiji u kojoj piše o godinama ispunjenima stalnom borbom protiv ovisnosti – otkriva Deutsche Welle.

Christiane F.‘Malo tko je mislio da bih mogla doživjeti 51. godinu. Ali vidi, tu sam: Christiane F.’ Tim riječima Christiane Felscherinow u reklamnoj video snimci najavljuje svoju autobiografiju ‘Moj drugi život’  koja je od 10. listopada u prodaji na njemačkom tržištu.

Kada je 1978. izašla knjiga ‘Mi djeca s kolodvora Zoo’ 16-godišnja Christiane je već proživjela pravi pakao. Odrasla je uz emocionalno hladnu majku i oca alkoholičara koji ju je često tukao. S 12 godina dolazi u doticaj  s drogama, sa 14 prvi put uzima heroin. Vrlo brzo se našla u začaranom krugu ovisnosti, kriminala i  prostitucije na berlinskom kolodvoru Zoo, koji je bio poznat po prostituciji maloljetnika. Njezina majka ju je iz svega toga izvukla takoreći u zadnji čas i poslala na selo baki. Christiane nakon toga pet godina nije ni dotakla droge.

Mi djeca s kolodvora ZooUspjeh knjige o njezinu životu koju su napisala dva njemačka novinara i istoimenog filma (1981.) učinili su ju poznatom u cijelome svijetu. Njezina sudbina je potaknula rasprave o ovisnosti i prostituciji maloljetnika širom Europe. Ona gostuje u brojnim televizijskim i radijskim emisijama, upoznaje njemačke i svjetske zvijezde. Bez većih uspjeha okušava se kao pjevačica i glumica. Pritisak kojem je izložena je velik. A onda najprije  poseže za kokainom, a potom se vraća na heroin.

Uslijedile su godine u kojima su se terapije odvikavanja smjenjivale s ponovim padanjem u ovisnost. Samo  jednom dobiva dojam da bi napokon mogla trajno uspjeti. 1996. godine na svijet dolazi njezin sin Phillip. Djetetov otac ju napušta nekoliko mjeseci kasnije. Pa ipak, upravo je to dijete ono što ju drži na životu. ‘On je jedino ispravno što sam ikada napravila u životu’, piše u njezinoj novoj knjizi. ‘Uz njegovu pomoć sam postala  bolji čovjek.’

Jedanaest godina živi sa sinom. A onda pada u krizu, pokušava sa sinom odseliti u Amsterdam, pa joj centar za socijalni rad oduzima dijete i smješta ga kod udomitelja. Christiane se ponovo vraća drogama. Sin je i danas  kod udomitelja. Mada ga je možda imala šanse dobiti natrag, ona je svjesno odlučila da je ovako za njega bolje. Redovito ga posjećuje.

Christiane F.U knjizi ‘Moj drugi život’ Christiane F. priča o mnogim tamnim trenucima u svom životu. Ona izbjegava  prebacivanje krivice na druge. Uvijek iznova se u tekstu može primjetiti koliko je patila zbog mnogih medijskih napisa o njezinim stvarnim i navodnim vraćanjima drogama.

Zašto se sada ponovo vraća u žižu zanimanja javnosti ovom knjigom – to nigdje ne objašnjava. U svom video spotu jedino kaže da je imala dojam kako ljudi žele znati što se u njezinu životu događalo nakon prve knjige i filma. U razgovoru za njemačke medije, pak, priča da joj nije bilo lako raditi na ovoj drugoj knjizi: ‘Bilo je  trenutaka u kojima nisam bila sigurna je li korak nazad u javnost za mene ispravan.’

Christiane Felscherinow danas živi u okolici Berlina. Unatoč cirozi jetre i hepatitisu i dalje konzumira alkohol i  hašiš. Već skoro 20 godina sudjeluje u programu odvikavanja od droga. ‘Kada liječnici vide moju krvnu sliku, u posljednje se vrijeme samo zgražaju. No kada dođe moje vrijeme, jednostavno će biti vrijeme.’

DW
Autor: ajg/dpa/epd
Urednik: N. Kreizer

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,