Dubrovačka trilogija na Ljetnim igrama

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju ‘Trilogije’ potpisuje plesač i koreograf, bivši prvak Baleta HNK-a u Zagrebu, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac.
Dubrovačka trilogijaOn je prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame ‘Allons enfants!…’ i ‘Suton’ postavio u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio ‘Na taraci’. Ovo, za Dubrovnik uvijek aktualno djelo Iva Vojnovića, koje prikazuje pad Republike i propadanje dubrovačkog plemstva koje odbija prihvatiti promjene i stoga nestaje u samouništenju, zamišljeno je kao hommage Kosti Spaiću i njegovoj legendarnoj režiji ‘Dubrovačke trilogije’, a ova nova interpretacija za temeljne motive ima odnose majke i kćeri, oca i sina te žene i muškarca koji se vole.

Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje ‘Trilogije’ napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatova je tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u ‘Sutonu’ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u ‘Na taraci’, a Boris Svrtan kneza u ‘Allons enfants!’ te gospara Lukšu u ‘Na taraci’. Značajne uloge ostvarili su i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

‘Dubrovačka trilogija’ je nakon premijere na programu 66. Dubrovačkih ljetnih igara još je naredne četiri večeri, 10., 11., 12. i 13. kolovoza. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

DLJI


Ledeni mjesec
Brucknerov Ledeni mjesec u Dubrovniku
Tagged: , , , , , , , , , ,