Dubrovački Midsummer u Bečkom engleskom kazalištu

Hrvatski Midsummer Scene festival doživio je međunarodni uspjeh. Shakespearova predstava ‘Na Tri kralja’ koja je premijerno izvedena 2015. na Lovrijencu u Dubrovniku, postavljena je u bečkom kazalištu Vienna’s English Theatre.midsummer-scene-festival-bec-ekipaGlumačka postava predvođena hrvatskim glumcem Filipom Krenusom oduševila je bečku publiku. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, dizajn svjetla Saša Mondecar, kostimografiju Bryony Thompson, glazba Bendict J. Davies, a osim Filipa Krenusa u predstavi glume Helen Watkinson, Helen Millar, Emma Fenney, George Oliver, Jason Eddy, James Burton i Tom Michael Blyth. Bečka premijera Shakespearove komedije u viziji britanske redateljice Helen Tennison do posljednjeg je mjesta ispunila bečko kazalište, što je veliko međunarodno priznanje ovog dubrovačkog festivala.

Nakon gala premijere, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Austriji, Leigh Turner, u britanskoj je ambasadi upriličio glamuroznu zabavu za uzvanike i izaslanstvo predstave predvođeno hrvatskim producentima Midsummer scene festivala Darijom Mikulandrom Žanetić, Jelenom Maržić i Filipom Krenusom. Uz čestitke, izaslanstva su razmijenila prigodne poklone i upoznali ambasadora s ljepotama Dubrovnika i Hrvatske, kao i samog festivala.

Predstava ‘Na Tri kralja’ prikazivat će se u udarnom božićnom terminu do 22. prosinca svakog dana osim nedjeljom. Na premijeri su uživali brojni uglednici iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske. Ispunjena dvorana Bečkog engleskog kazališta, čija je tradicija duga 60 godina, pokazatelj je neupitne kvalitete ovog hrvatskog festivala, kao što je i istaknula kreativna ravnateljica i producentica Julia Schafranek. Kroz nešto više od dva sata, ansambl izvrsnih glumaca nasmijao je publiku do suza svojom izvedbom Shakespearove komedije i pokazali su zašto svi posjetitelji Midsummer Scene festivala ostaju oduševljeni. Uoči premijere, glumci i njihovi gosti opustili su se u luksuznom bečkom restoranu Graben 30.

Nakon Beča, predstava ‘Na Tri kralja’ putuje na Bermudske otoke, što je pokazatelj kako hrvatski festivali mogu doživjeti i veliki međunarodni uspjeh i postati odličan kulturni izvozni proizvod. Midsummer Scene festival ponovno će oduševiti dubrovačku publiku na Lovrijencu u ljeto 2017. s novim Shakespearovim djelom, a pridružit će se i obilježavanju 450. obljetnice smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića.

Midsummer Scene Festival održava se u Dubrovniku od 2014., a čarobna ambijetalna scena tvrđave Lovrijenac i predstave na engleskom jeziku učinili su ovaj festival jedinstvenim kulturnim događajem u Hrvatskoj, što su ljubitelji umjetnosti prepoznali u cijelom svijetu. Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.

 

T. D.


Hamlet-Hellen Millar
Žena Hamlet oduševila na Lovrijencu
Tagged: , , , , , , , , , , , ,