Dubrovački trubaduri: The Best Of Collection

Croatia Records objavila je album najvećih hitova Dubrovačkih trubadura, koji su osnovani 1961. godine pod vodstvom Đele Jusića i do danas su ostali najpoznatiji dubrovački sastav.Dubrovački trubaduriPjesme ‘Dok palme njišu grane’, ‘Pusti da ti leut svira’, ‘Noćna muzika (La musica di notte)’, ‘Luda mladost’ i ‘Dalmatinski lero’ samo su neki od evergreena koji se nalaze na ovoj kompilaciji.

Među 22 pjesme svoje je mjesto našla i pjesma ‘Jedan dan’ s kojom su Dubrovački trubaduri nastupili u Londonu 1968. godine na Eurosongu. S pjesmom su osvojili visoko sedmo mjesto, a veliki uspjeh na europskom natjecanju donio im je popularnost i izvan granica tadašnje države.

Njihova glazba spoj je renesanse i etno zvuka, a njihovo višeglasje i srednjovjekovna odjeća bili su njihov zaštitni znak. Iako su kroz vrijeme svojeg djelovanja promijenili dosta članova, Dubrovački trubaduri ostali su najpoznatiji u sastavu: Đelo Jusić, Marko Brešković, Luciano Capurso, Slobodan Berdović, Ladislav Pađen i Hamo Hajdarhodžić.

Album ‘The Best Of Collection’ s najvećim hitovima Dubrovačkih trubadura pokazatelj su da njihove pjesme i danas imaju brojnu publiku, a način muziciranja dokaz iznimne kvalitete koju su uspješno povezali s tisućugodišnjom tradicijom kulturnog identiteta njihova rodnog Dubrovnika.

C. R.


Đelo Jusić
Monografija Gospar – Danonoćja Đela Jusića

Tagged: , , , , , , , , , ,