Dubrovnik u duhu hrvatsko-engleskog kazališnog spektakla

Nakon više od 20 godina, Dubrovnik je ovog mjeseca domaćin jedinstvenom kazališnom festivalu Midsummer Scene, koji ga stavlja na kartu prestižnih svjetskih destinacija koje su se priključile proslavi 450 godina od Shakespearovoa rođenja.1-San ljetne noći Kazališna predstava ‘San ljetne noći’ na tvrđavi Lovrijenac zasigurno će biti jedno od najljepših uprizorenja jedne od najpoznatijih svjetskih komedija.

Hrvatsko-engleski cast u glumačkoj i producentskoj ulozi predvodi Hrvat Filip Krenus koji se posljednjih godina etablirao kroz svoje kazalište u Londonu, a bio je prvi hrvatski glumac koji je zaigrao na pozornici Shakespeareova kazališta Globe, dok u predstavi također igra i engleski glumac Dominik Golding poznat i po ulozi u hit tv serijalu ‘Downton Abbey’.

Igrati Sheakespearea na engleskom u najljepšem hrvatskom gradu za mene je posebno uzbuđenje. Posljednjih dana u Londonu smo u intenzivnim probama, a s nestrpljenjem očekujemo premijeru. Engleski kolege znaju puno o Dubrovniku a prenijeli smo im dojmove o najljepšoj pozornici svijeta, dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac!’, izjavio je Filip Krenus uoči dolaska u Dubrovnik.

2-Filip KrenusFilip Krenus je završio studij na glumačkoj školi East 15 i poslijediplomski studij iz klasične glume na Drama Centreu. Honey-tongued Theatre Productions osnovao je 2012. Filip radi i kao književni i televizijski prevoditelj, a trenutačno prevodi poznatu svjetsku seriju ‘Game of Thrones’.

Dominik Golding se u svojoj bogatoj kazališnoj i televizijskoj karijeri više puta pojavio na West Endu. Između ostalog, gostovao je u četvrtoj sezoni ‘Downton Abbeyja’ i glumio u BBC-jevoj seriji ‘Sati’ (The Hours).

Shakespearovo djelo ‘San ljetne noći’ izvodit će se od 21. do 28. lipnja, na jedinstvenoj ambijentalnoj pozornici – dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac i to na izvornom engleskom jeziku.

‘Dubrovnik novim festivalom Misdummer Scene dobiva  jednu novu kulturnu ponudu u razdoblju prije glavne turističke sezone. Interes za ovu kazališnu predstavu je izrazito velik, ulaznice se prodaju online na web stranici festivala www.midsummer-scene.com, kao i u gotovo svim hotelskim kućama i agencijama u Dubrovniku koji su s oduševljenjem podržali ovaj novi festival. Grad Dubrovnik prepoznao je i priključio se obilježavanju ove velike obljetnice, a vjerujemo kako će upravo dubrovačka izvedba biti jedna od najposebnijih u svijetu, zbog fantastičnog ambijenta tvrđave Lovrijenac!’, izjavile su organizatorice festivala Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić iz Brilliant Events.

Festival Misdummer Scene počinje prvim danom ljeta i smješten je u mladom ljetu, zadnjem tjednu lipnja kao uvertira u glavnu turističku sezonu. Dubrovnik je godinama kulturno i umjetničko središte u ljetnim mjesecima, a ovaj festival je jedna potpuno nova i atraktivna ponuda za sve goste Dubrovnika kao i za same žitelje Grada.

P. R.

Pročitajte još: Midsummer Scene: Šekspirijanski festival u Dubrovniku

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,