Dugo Selo: Obnova stare zgrade grofa Draškovića

Projekt preuređenja starog Doma zdravlja u Kulturno informativni centar za posjetitelje trenutno je najveći projekt Dugog Sela vrijedan 14.371.692,45 kuna, a za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 12.212.672,64 kn.Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.’ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

‘Revitalizacijom i prenamjenom napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja, Dugo Selo će dobiti vrijedan kulturni i povijesno značajni prostor za stanovništvo. Poboljšavanjem dostupnosti kulturnih sadržaja podići će se razina kvalitete života stanovnika te će se unaprijediti kulturni život stanovnika Grada i okolnih općina. Isto tako, doprinijet će se očuvanju bogatog kulturnog identiteta grada te će se podići kvaliteta i atraktivnost kulturnog i kreativnog stvaralaštva na području grada. Kroz ispunjenje svih specifičnih ciljeva doprinijet će se razvoju kulturnog turizma grada’, rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Zgrada starog Doma zdravlja predstavlja brownfield lokaciju, tj. građevinu koja je neadekvatno korištena, zapuštena ili napuštena, a predstavlja vrijedan prostorni resurs unutar urbanog područja. Ova zgrada ima vrlo zanimljivu prošlost. To je jedna od desetak zgrada koje je gradio grof Teodor II. Drašković. Do danas je sačuvano šest zgrada u koje se sada ulaže kako bi se sačuvale. Cijeli gornji kat će biti posvećen dnevnim djelatnostima, gdje će biti smještena nova gradska vijećnica. Cijeli prostor će biti multifunkcionalan, s ozvučenjem i multimedijom, te će služiti za razna predavanja i koncerte.

‘Zgrada starog Doma zdravlja je kulturno dobro – palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići. Ona je primjer reprezentativne gradske arhitekture javne namjene te ima kulturno-povijesnu, arhitektonsku i ambijentalnu vrijednost. S obzirom da se nalazi unutar konzervatorske granice povijesne jezgre, zaštićena je kao kulturno dobro te će se ovim projektom spriječiti njezino danje propadanje’, kazao je Panian.

M. T. / Foto: Waves


Tagged: , , , , , , , , ,