Dunja Knebl: Novi album i 20 godina na sceni

Jedna od najljepših glazbenih priča u Hrvatskoj bez sumnje je priča o Dunji Knebl i tajanstvenim izgubljenim narodnim pjesmama koje je ona pronašla, skinula s njih veo zaborava i hrabro im udahnula novi život svojim posebnim, začaranim glasom i minimalističkim, sugestivnim aranžmanima.Dunja KneblNa početku ih je izvodila samo za sebe i svoje uže društvo, no ubrzo na nagovor prijatelja održava prvi javni nastup međimurskih pjesama. Već tada, 1993. godine, te pjesme u Dunjinoj izvedbi bile su toliko snažne i lijepe da se glas o samozatajnoj prevoditeljici s engleskog i ruskog jezika, koja se na glazbenoj sceni pojavila niotkud, počeo sve brže širiti, te je ubrzo u javnosti zajedno s grupom Legen i Lidijom Bajuk prepoznata kao jedna od predvodnica nove hrvatske etno scene.

Dunja će u Močvari obilježiti 20 godina od svog prvog nastupa, 20 godina u kojima je snimila 11 albuma, odsvirala nebrojeno koncerata, bila uvrštena u cijenjenu britansku world music enciklopediju Rought Guide to World Music, dobila Porina za najbolji album etno glazbe te u sklopu radionica u okviru Močvarnog laboratorija pomogla u ohrabrivanju novih neotkrivenih dragulja (Nina Romić, Afion, S.O.M., Ivana Picek…). Pritom je Dunja ostala Dunja, jednostavna, beskompromisna, čvrsto na svom glazbenom putu mimo glazbenih komercijalnih tokova, uvijek spremna ispričati priču o tisućama divnih nepoznatih pjesama koje još uvijek otkriva…

No, to nije sve. Dunja je dugo sanjala da ima band u kojem će netko svirati hurdy gurdy, egzotični srednjovjekovni žičani instrument opčinjavajućeg ugođaja. San se nedavno ostvario i Dunjin novi band pod imenom Kololira snimio je prvi album, naravno u studiju Kramasonic legendarnog Hrvoja Nikšića. Kololira u svojoj postavi ima i hurdy gurdy kojem su Dunja i članovi benda u nedostatku hrvatskog naziva nadjenuli ime – Kololira. Dunjin novi, 12. po redu album zove se ‘Tamo doli’ i ovom prilikom bit će predstavljen u snovitom, začaranom prostoru najmočvarnije od svih močvara – zagrebačkom klubu Močvara.

Sanjajte s Dunjom i Kololirom na ovom jedinstvenom glazbenom doživljaju, uz drage etno goste Vuge, Kazan i Amarchord. Naravno, bit će i Dunjinih etno zalogajčića, etno torbica te novi album s potpuno novim zvukom po promotivnoj cijeni.

Dancing Bear

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,