Dušan Vesić: Život u ritmu Novog vala

Novi val je izveo u javnost nove glazbenike, pisce, novinare, fotografe, likovnjake, kazališne redatelje, glumce i menadžere u kulturi. Uklonio je ekskluzivitete svih vrsta, izbrisao jasne granice između izvođača i publike i dao rocku novu masovnost: u tih nekoliko godina niknulo je neobično mnogo novih bendova raznolikih usmjerenja.Umjesto da čekamo sljedeći koncert Bijelog dugmeta, imali smo dobre rock koncerte, ponekad i nekoliko puta tjedno. Na uglovima i po parkovima velikih gradova nicale su grupice klinaca koji su imali bend ili su ga upravo sastavljali. Novi val je bio moda, ali u isto vrijeme i realnost. Rock je po prvi put postao legitimni način života. Društvena važnost novog vala na prijelazu iz 1970-ih u 1980-te godine jednako je važna kao i njegovi kulturni i umjetnički domašaji.

Nakon biografije Bijelog dugmeta (Šta bi dao da si na mom mjestu) i biografije Margite Stefanović (Magi – Kao da je bila nekad), knjiga ‘Zamisli život… – Novi val, prva generacija’ zaokružuje trilogiju Dušana Vesića o najvažnijim momentima jugoslavenske rock muzike.

Ovoga puta Vesić predstavlja prvu generaciju bendova koji su krajem 1970-ih promijenili rock scenu u Jugoslaviji, donijeli novu osjećajnost i postavili nove standarde kreativnosti. Vesić je po običaju ponudio široku analizu kako cijelog pokreta tako i svih pojedinačnih sudionika, što će nam omogućiti da se iz prve ruke upoznamo s Azrom, Pankrtima, Filmom, Prljavim kazalištem, Haustorom, Idolima, Električnim orgazmom, Pekinškom patkom, Parafom, Šarlom akrobatom, Lačnim Franzom i drugim važnim junacima te generacije, preslušamo ponovo njihove najveće uspjehe, prođemo s njima njihove uspone i padove i ispratimo njihove pojedinačne sudbine, uz mnoštvo poznatih i dosad nepoznatih podataka.

Uobičajenom stilskom jednostavnošću, Vesić je ponovo napisao knjigu iz koje se može ponešto naučiti, ali uz koju se može i nasmijati. ‘Zamisli život…’ knjiga je o vremenu koje nimalo ne nalikuje na današnje.

Dušan Vesić rođen je u Beogradu 1959. godine, gdje i danas živi. Jedan je od najutjecajnijih rock novinara Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 1990. godine. Promovirajući rock kulturu, pisao je za gotovo sve relevantne jugoslavenske novine i časopise tog vremena, bio je organizator koncerata i izvršni producent na nekoliko rock i pop albuma – na kojima je ponekad i pjevao prateće vokale. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock, kao i direktor Festivala zabavne glazbe Beogradski šlager – Menadžer (1993–1995).

Snimio je osam dokumentarnih TV-serija i filmova, među kojima i kultni serijal ‘Rockovnik’ (40 epizoda) i film ‘EKV – Kao da je bilo nekad’. Objavio je tri knjige o Bijelom dugmetu: ‘Lopuže koje nisu uhvatili’ (1985.), ‘Šta bi dao da si na mom mjestu’ (2014.) i ‘Bijelo dugme – 40 godina’ (sa Sinišom Škaricom, 2014.).

Pokušao je ostaviti traga i u diskografiji, te je 2012. godine objavio šest diskova u svom izboru jugoslavenskih uspješnica iz 1970-ih (Croatia Records).

N. L.


Tagged: , , , , , , ,