Dvoje: Premijera Teatra Exit u novom prostoru

Teatar EXIT na kazališnu scenu, premijerno u petak 9. veljače, donosi komad ‘Dvoje’ jednog od najznačajnijih britanskih pisaca današnjice, Jima Cartwrighta, i to na novoj lokaciji – u Studiju EXIT. Naime, Teatar EXIT otvorio je komornu scenu (Gundulićeva 37/1) pod nazivom Studio EXIT koja prima svega 48 gledatelja što je trenutačno čini najmanjom kazališnom scenom u Zagrebu.Premijera predstave ‘Dvoje, koju je režirao Matko Raguž, samo je početak jedne nove kazališne avanture. U naslovnim ulogama su Bojana Gregorić Vejzović i Dražen Čuček, a glazbenu kulisu čini saksofonist. Jakša Jordes.

Svakodnevno pijemo u café-barovima, ručamo u restoranima sjedeći pokraj nama nepoznatih ljudi o kojima ništa ne znamo i za koje nas nije briga kao, uostalom, ni njih za nas. I tako tisuće sudbina prolazi kraj nas, a koje jedva da primjećujemo. ‘Dvoje’ je priča o životu. Ili, bolje, priča iz života. Isječci iz života. Nekad veseli, a nekad tužni. Kao što život i jest. Kazalište je mjesto susreta nas koji se u životu uglavnom bavimo sobom ne primjećujući previše oko sebe, mjesto gdje nas upaljeni reflektori podsjete na one koji tako često ostanu na marginama naše pažnje. ‘Dvoje’ je kazališna avantura dvoje vrsnih glumaca i njihovih 14 uloga utopljenih u žamor café barova, zvuk džuboksa, dim cigareta, a sve uz zavodljivi zvuk saksofona.

Jim Cartwright višestruko je nagrađivan dramatičar čija su djela izvođena širom svijeta i prevedena na više od trideset pet jezika. Piše za film, televiziju i radio, a njegovi su komadi uvršteni u repertoar kazališnih kuća kao što su The National Theatre, The Royal Court Theatre te postavljeni na londonskom West Endu i njujorškom Broadwayu. Autor je brojnih kazališnih komada (Road, Bed, Two, The Rise and Fall of Little Voice, Eight Miles High, Prize Night, Hard Fruit, Mobile Phone Show, Ancient Secret of Youth, Two 2), kao i scenarija za film i televiziju (Road, Vroom, Wedded, June, Vacuuming Completely Nude in Paradise, Strumpet, Johnny Shakespeare i King of the Teds s Alison Steadman, Brendom Blethyn i sir Tomom Jonesom u naslovnim ulogama). Sveučilište u Boltonu dodijelilo mu je počasni doktorat, a njegovo ime nosi jedna od zgrada škole Harper Green koju je pohađao u mladosti. Drame su mu uvrštene u školske i sveučilišne kurikule te su od 1986. godine stalno dostupne u tiskanim izdanjima.

T. E.

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,