Dvorci Sjeverne Hrvatske: Jedinstveni turističko-kulturni proizvod

Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu predloženog projekta ‘100 dvoraca Sjeverne Hrvatske’.Time je nakon višemjesečnih priprema završio prvi dio definiranja projektnih aktivno sti te je nakon potpisivanja predsjednika triju Turističkih zajednica: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije projekt formalno i započeo.

Kako turisti, osobito strani ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije, povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija. Međutim, turistički ih je valorizirano svega nekoliko i to prije svega u muzejske svrhe poput Trakošćana, Dvora Veliki Tabor, Dvorca Oršić, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje

Stari grad Čakovec  /Foto: Arhiva TZ Međimurske županije

Ovim projektom kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma. Kroz projekt poticat će se zaštita, očuvanje i obnova dvoraca, međusektorsko povezivanje, ali i senzibilizacija domicilnog stanovništva.

Za nadati se da će Ministarstvo, ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt i u naredim godinama zajedno s regionalnim turističkim zajednicama stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

M. B. / Foto: TZ Varaždinske županije


Tagged: , , , , , , , , , ,