Ekspresije prirode Ivana Tomšea

Ivan-Tomše-plakat izložbeU predvorju Galerije Vladimir Filakovac, u zagrebačkoj Dubravi, otvara se 16. rujna u 19 sati izložba slovenskog fotografa Ivana Tomšea pod nazivom ‘Ekspresije prirode’ i trajat će do 3. listopada.

Za ovu izložbu u Zagrebu prenio je svoje fotografije na slikarsko platno u posebnoj tehnici digitalnog tiska, tako da gledatelj stječe dojam da se radi o slikarskim radovima.

Fotografija se često uspoređuje sa slikarstvom, a pojedini slikari pronalaze nadahnuće u fotografiji i obratno, mnogi fotografi koriste iskustva majstora slikara. Apstraktni ekspresionizam ruskog slikara Vasilija Kandinskog i akcijsko slikarstvo (action painting) američkog slikara Jacksona Pollocka, predstavljaju stilove u slikarstvu koji pripadaju apstraktnoj umjetnosti. Apstraktnu umjetnost prepoznajemo i u djelima fotografa piktorijalizma, u fotografijama Ansela Adamsa (bojanje svjetlom), Otta Steinerta (subjektivna fotografija), Man Raya i mnogih drugih.

Na tragu njihova stvaralaštva nalaze se i najnovije fotografije Ivana Tomšea iz Brežica, predstavljene na ovoj izložbi, a mogu se odrediti kao njegov novi pristup u pola stoljeća dugom stvaralaštvu. Iako i dalje ostaje u izvjesnoj mjeri na pozicijama figurativne fotografije, Tomše se sve više okreće apstrakciji, napuštajući figurativnost, i slobodom kreativnog izražavanja stvara potpuno novi autorski stil. Raznovrsni motivi iz života i prirode sada postaju tek predlošci i ishodišta njegovog likovnog doživljaja, koje on fotoaparatom i računalnim programima preoblikuje u apstraktnu sliku otisnutu na  tekstilnom umjetničkom platnu.

Opširnije na: www.ns-dubrava.hr

Tagged: , , , , , , , , , , ,