Enjingi opet iznenađuje svojim vinima

enjingi-vinaPionir hrvatskog privatnog vinarstva Ivan Enjingi nakratko se spustio iz svoje Zlatne doline do Zagreba gdje je u restoranu Muzeja za umjetnost i obrt predstavio svoja novija vina.

ivan-enjingiLepršavu i cvjetno raspjevanu Graševinu 2015 ove je godine ranije pustio u prodaju, ponajviše zbog velikog kupca kojem je ugodio i s nešto nižim postotkom alkohola.

Vino je rađeno ‘kao nekad’, što jednostavnijim postupkom uz izbjegavanje suvišnih kemikalija baš kao i Ružica, također lanjskog godišta, u kojoj se našlo čak sedam crnih sorti grožđa. Samo veliki znalac poput Enjingija mogao je posložiti takvu kupažu koja je istovremeno svježa i pitka, ali sasvim dobro ‘pokriva’ i ‘teža’ jela.

Prvi su put predstavljena i odležana vina Sauvignon 2012 i Rajnski rizling 2012, a za posebne vinoljupce našle su se perjanice njegova podruma Venje bijelo i Venje crno, kojima je u proteklim desetljećima postavio visoke standarde u hrvatskom vinarstvu, a što je prepoznato i u svijetu.

Uz vina, Enjingi je promovirao i jela od angusa, izuzetno cijenjene američke vrste goveda, čije se stado od tristotinjak grla već udomaćilo na njegovu kutjevačkom imanju.

Mustafa Topčagić / Foto: Julio Frangen

Tagged: , , , , , , , , , ,