Erasmus+ projekt za slijepe i slabovidne

U Zagrebu je u Muzeju za umjetnost i obrt, održana početna konferencija Erasmus+ projekta ‘Složno po vještine’, koju Hrvatski savez slijepih nakon dužeg vremena ponovo provodi u suradnji s još jednom državom.Riječ je o partnerstvu sa slovenskim savezom slijepih, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije. Projekt je usmjeren na osnaživanje osoba s oštećenjem vida u polju komunikacijskih, socijalnih i digitalnih vještina kako bi ravnopravno mogle konkurirati na tržištu rada prilikom pronalaska zaposlenja ili promjene posla.

Projekt su predstavili Andreja Veljača, dipl.iur, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih; Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih; Mateja Rajnović, mag.soc.rada, voditeljica projekta i Štefan Kušar, tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

‘Slijepe osobe imaju slične potrebe a njihov status, potpora i inkluzija, razlikuju se u pojedinim državama. Ova međunarodna suradnja znači početak dobrih odnosa i može dovesti do pozitivnih pomaka u kreiranju bolje budućnosti za osobe s oštećenjem vida u Hrvatskoj i Sloveniji’, izjavila je Andreja Veljača.

Projekt traje 12 mjeseci, a aktivnosti su usmjerene na povećanje kompetencija odraslih u dobi od 18 do 50 godina koji imaju oštećenje vida (sljepoća ili slabovidnost), a članovi su Hrvatskog saveza slijepih i Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. To podrazumijeva online i offline aktivnosti.

U posebno prilagođenim prostorima, u Premanturi i Okroglom, organizirat će se više radionica, a kao rezultat očekuju se ojačane komunikacijske, socijalizacijske i digitalne vještine 30 prijavljenih osoba, najavila je Mateja Rajnović.

Aktivnosti su usmjerene na dva četverodnevna susreta osoba iz obje partnerske organizacije. Oni će sudjelovati i u šest virtualnih treninga, koji će obuhvatiti niz edukativnih, kreativnih i praktičnih radionica. ‘Veselimo se ovom projektu, jer nam pruža mogućnost za razmjenu znanja, iskustva i dobre prakse’, dodao je Štefan Kušar.

‘Osnovna komunikacijska vještina je prezentacija sebe, a to je ključno za pristupanje na tržište rada. Upravo se takve vještine stječu kroz ovaj projekt’, zaključio je Vojin Perić.

A. K. / Foto: Martina Kenji


Tagged: , , , , , , ,