Erdutski vinski sporazumi

Nedavni boravak u Osijeku, na 3. WineOS vinskom festivalu, bio je prilika za posjetiti i upoznati jednu od najvećih hrvatskih vinarija – Erdutske vinograde – smještene uz obalu Dunava, četrdesetak kilometara od slavonske prijestolnice.U krugu njihove vinarije nalazi se dvorana u kojoj je potpisan Erdutski sporazum kojim je okončan rat i dogovorena mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Imaju najveći pojedinačni vinograd u Hrvatskoj, površine 513 hektara. U njihovu podrumu navodno je i najveća bačva na svijetu koja je u funkciji, zapremine 75.000 litara. Legenda kaže da je baš kod njih nastao špricer, kad je vlasnik imanja Ervin Cséh, proslavljao imenovanje za tajnog savjetnika cara Franje Josipa. Imaju jedinstvenu vinsku simfoniju, odnosno audio-vizualnu snimku ‘vinskih orgulja’, zvučnog procesa nastanka vina. Ove godine upriličili su ledenu berbu cabernet sauvignona, što baš nije uobičajeno s obzirom na to da je riječ o crnoj sorti…

Tu je potpisan Erdutski sporazum

Vjerojatno većinu toga niste znali kao ni ja, a sve su to fakti kojima se mogu pohvaliti Erdutski vinogradi d.o.o. iz Erduta na krajnjem istoku Hrvatske.

I još k tome – imaju vrhunsku Graševinu, koju su ‘izvukli’ iz inače vinski katastrofalne 2014. godine. Nedavno su, kao jedini izlagači iz Hrvatske, sudjelovali na sajmu Hong Kong Wine & Spirits Fair, na kojem su predstavili dio asortimana, a najzapaženiji je bio njihov vrhunski Merlot barrique, pohvalila se članica uprave Dunja Vukmirović.

Trenutačno raspolažu s 18 vinskih etiketa i pet-šest bag in box pakiranja za malo žednije i manje zahtjevne konzumente.

Najveći pojedinačni vinograd u Hrvatskoj

Ako ćemo se još malo igrati brojkama, spomenut ćemo da su redovi vinograda u njihovu najvećem vinogradu dugi 1850 kilometara što je otprilike udaljenost od Erduta do Berlina.

Prevladavaju bijele sorte (70 posto), uglavnom graševina i chardonnay te rajnski rizling, traminac mirisavi i pinot sivi, a 30 posto otpada na crne – cabernet sauvignon, cabernet frank, merlot, crni pinot, frankovku, zweigelt…

‘Ova je godina bila prilično teška, s obilnim padalinama, ali ipak smo imalo solidnu berbu’, kaže Mladen Alpeza, voditelj vinogradarske proizvodnje.

Erdutski vinogradi, čija povijest datira od 1730. godine, pomalo su izgubili korak s ostalim vinskim mastodontima zbog gomile problema, od ratne okupacije do mirnodopske pretvorbe, uspješno okončane prije tri godine prelaskom u ruke većinskom vlasniku, nekadašnjem ‘šećernom’ tajkunu Josipu Paviću, koji je i na čelu Nadzornog odbora.

Bačva zapremine 75.000 litara

Zašto njihova vina nisu toliko vidljiva na tržištu s obzirom na kapacitet vinarije od 6 milijuna litara, Pavić objašnjava činjenicom da se puno toga proda u rinfuzi.

‘Vino izvozimo u Bosnu i Hercegovinu, Češku, Slovačku, Austriju, Poljsku i još neke zemlje, gdje nažalost nije lako postići visoku cijenu, pa većina toga ode po cijeni od 2,5 eura’, otkriva Pavić, nadajući se da će ubuduće postizati više cijene, ali i što veće flaširane količine plasirati na tržište.

Dunja Vukmirović, Josip Pavić i Melita Rumbak

No, vinarija ima i drugih aduta kao, primjerice, kolekciju arhivskih vina od oko tisuću boca, ali nijedno nije starije od 1998. godine, istaknula je glavna enologinja Melita Rumbak.

Za nestanak starijih godišta, nažalost, pobrinuli su se okupatori s druge strane Dunava.

Plan Erdutskih vinograda je dodatno podizati kvalitetu vina, pogotovo onih iz premium kategorije, s kojim već postaju prepoznatljivi kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Topnički dnevnici: Na WineOS-u i iš paprikašu u Osijeku
Tagged: , , , , , , , , , , ,