Topnički dnevnici: Na WineOS-u i iš paprikašu u Osijeku

Osijek se tek prije tri godine sjetio da se nalazi u središtu vinskih regija sa sve kvalitetnijim vinima, pa je tako krenuo i WineOS – festival vina, delicija i ugodnog življenja.

Mustafa Topčagić-Topnički dnevnici

Piše: Mustafa Topčagić

Zasluge za to pripisuju si i lokalni političari, koji daju tek neki sitniš za održavanje, ali glavni zaslužnik je vinski entuzijast karakteristična imena Vinko, prezimena Ručević, sa svojom malom i uigranom ekipom.

Prve dvije godine festival se održavao u Muzeju Slavonije u sklopu stare gradske Tvrđe i nije se baš mogao pohvaliti velikim brojem posjetitelja. Ove se godine WineOS preselio u samo središte grada u Esseker šoping centar što je bio pravi zgoditak. Tijekom dva dana održavanja posjetitelja je bilo puno više, a organizirano je i nekoliko zanimljivih radionica među kojima bih istaknuo onu koju je vodio Damir Zrno – sljubljivanje vina s teletinom. Cilj je bio istaknuti kako, uz različit način pripreme, s teletinom mogu ići i bijela i crna, i lakša i teža vina. Treba li reći da su sve ulaznice bile prodane danima unaprijed?

Iš-fiš-i-plinska-boca

 

Nesretniku poput mene ostao je alternativni način snalaženja za ručak, a unatoč izvrsnim slavonskim, baranjskim i inim vinima, poželio sam popiti i omiljeno mi Osječko pivo do kojeg je u Zagrebu zbog trgovačko-ugostiteljskog prohibicionizma jako teško doći. Posrećilo mi se da nedaleko Esseker centra naletim na krčmu romantičnog naziva Rendez-vous. Odmah po ulasku, u ambijentu krčme ‘kakve su nekad bile’ uočio sam neobičan detalj: kotao dignut na cigle, priključen na plinsku bocu u kojem se krčkalo nešto jako obećavajuće. Doznajem, to rade samo jednom u tjednu i to baš kad ja naletim 🙂 . Kad sam za 10 kuna naručio bocu Osječkog piva, rečeno mi je da sam automatski osvojio i zdjelu onoga nečega u kotlu – iš-fiša iliti kokošjeg paprikaša.

Iš-fišMatematika mi nikad nije najbolje išla, ali znam da sam popio dvije boce Osječkog i pojeo tri zdjele iš-fiša s noklicama. Kao što znamo, ‘iš’ je uzvik za tjeranje kokošiju, ali igra s puno poznatijom riječi ‘fiš’ nije slučajna. Iš-fiš je porijeklom mađarsko jelo (kokošji paprikaš na način ribljeg) i izvorno se priprema od mesa pijetla. No, u slavonskoj inačici koristi se meso pileta ili kokoši, ali samo batak i nadbatak. Uglavnom, jelo je za zdjelu polizati što sam i učinio sa šnitama nezdravog bijelog kruha.

Uzalud je bilo raspitivati se o receptu, jer bih ga morao sa sobom u grob ponijeti, pa sam nakon obilnog i slasnog ručka otišao malo otpočinuti u obližnjem Centralu, ‘hotelu kakav je nekad bio’ kao i prije petnaestak godina kad sam u njemu odsjeo. Poslije kraćeg odmora, opet sam bio za vino spreman i ugodno se iznenadio kad sam vidio da je Esseker centar prepun uglavnom mladih vinoljubaca.3.-WineOSNažalost, izlagača vina nije bilo mnogo, ali se tu moglo kušati popriličan broj reprezentativnih uzoraka hrvatskih kontinentalnih vina, a ugodno su iznenadili i gostujući igrači iz Srbije i Mađarske.

Dogodine nadam se još boljem WineOS-u i tome da ću se u krčmi Rendez-vous imati priliku sresti s, kako kažu, od iš-fiša još boljim fiš paprikašem i čobancem.


top
Topnički dnevnici: Advent(ure) u Zagrebu
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,