Topnički dnevnici: Nutricionizam protiv lošeg Pervanova humora

Tko o čemu, ovih dana svi o salmoneli, koja se prostrla širom trgovačkih lanaca, kojima se donedavno u tom kontekstu nije smjelo spominjati ni imena. Tako je opaka bakterija spomenuta i na prvoj Konferenciji za primijenjeni nutricionizam, no na sreću nije bila među glavnim temama.

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik okupilo se mnogo učenih glava i raznih znatiželjnika koji su raspravljali o primjeni nutricionizma u zdravstvenom turizmu i prehrambenoj industriji, pa čak i u IT sektoru. Bio je tu i bizarni chef robot koji je kuhao nešto nalik na rižoto s kozicama.

Mustafa Topčagić-Topnički dnevnici

Piše: Mustafa Topčagić

Mogla su se čuti mnoga zanimljiva razmišljanja, primjerice, da na javnom servisu zvanom Hrvatska radio televizija nedostaje edukacije o zdravom načinu prehrane. Bolje bi bilo imati emisiju u kojoj bi stručnjaci savjetovali kako se pravilno hraniti, umjesto da u to vrijeme gledamo neduhoviti humor Željka Pervana, primijetila je Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. BBC, doznali smo i to, ozbiljnije shvaća taj problem. Osim što svojim pretplatnicima isporučuje daleko bolji humor, ima i emisije koje ne samo poučavaju nego i nagrađuju gledatelje zainteresirane za tematiku zdrave prehrane.

Gospođa iz publike sa zavidnim stasom i dalmatinskim naglaskom, na vlastitom je primjeru objasnila prednosti nutricionističke prehrane. Prije pet godina, kaže, imala je 115, a sada 65 kilograma, što nije postigla nikakvim dijetama, nego promjenom režima prehrane. Vrijeme je radije trošila educirajući se o zdravoj hrani, nego u obilasku dućana u kojima se navodno prodaje. Bio&bio i slične stvari za mene ne postoje, rekla je, a jedino pravilo koje priznajem je da ne treba jesti ništa od onog što vidite na reklamama. Tako sam odgojila i svoju kćer, koja me nedavno vidjevši parizer na TV-u upitala: ‘Mama, a šta je to Poli?’

Marketingaši su se ‘vadili’ da oni prodaju priču a ne proizvod, dok su s uglednog američkog instituta zamolili da još jednom ponovimo kako je brusnica zdrava ali da ipak ne liječi upalu mjehura.

konferencija-za-primijenjeni-nutricionizamBez masnoće, bez šećera, bez laktoze, bez glutena… Takvi proizvodi gotovo su bezvrijedni, čulo se u diskusiji, jer u pravilu, ako nečeg nemaju nikako, nečeg štetnog moraju imati barem u manjim količinama. Najdalje su otišli Amerikanci, koji imaju i gluten free vina, naravno, u tetrapaku. To što vino ne vezuje gluten, ionako nema veze, jer bolje zvuči kad je nešto free i bolje se prodaje healthy freakovima.

U svakom slučaju, bilo je zabavno i poučno čuti te doznati tko smo i što smo kada je u pitanju – hrana. O alkoholu, cigaretama i lakim drogama, pisat ću nekom drugom prilikom!


top
Topnički dnevnici: Interliber kao čišćenje skladišta

Tagged: , , , , , , , , , ,