Topnički dnevnici: Interliber kao čišćenje skladišta

39. Interliber izgledao je kao i trideset-bilo-koji sajam knjiga na Zagrebačkom velesajmu. Ono što bi trebalo biti praznik knjiga, nažalost, pretvorilo se u dane čišćenja skladišta izdavača.

Mustafa Topčagić-Topnički dnevnici

Piše: Mustafa Topčagić

Prema viđenom, najbitnija su bila velika sniženja velikih izdavača, kako pronaći bilo kakvu knjigu za nekoliko kuna te pobrojati što više posjetitelja (navodno oko 130.000). Manje su bile važne kvaliteta ponuđenih programa te promocije knjiga i pisaca. Zato ne čudi da je književnik Miro Gavran odustao od najavljenog predstavljanja svoje nove knjige ‘Nekoliko ptica i jedno nebo‘, jer je procijenio da u uvjetima gužve i galame, to neće moći obaviti na željeni način. Ipak, ostao je na štandu i čitateljima strpljivo potpisivao kupljene primjerke.

Književnik Gordan Nuhanović našao je svoju knjigu ‘Vjerojatno zauvijek’ po cijeni 5 kuna što je duhovito
prokomentirao: ‘Tržište je uvijek u pravu, govorio je Reagan.’ Autoironiji je sklona i novinarka Daniela Ana Morić koja se pohvalila da se njezina knjiga – biografija grupe Colonia – prodaje za čak 3 kune!

Od sajmova ovog tipa, osim masovnosti posjeta, očekuje se da ponude i neku dodanu vrijednost, nešto što bi dodatno podiglo inače diskutabilnu kulturu čitanja pogotovo među mlađim generacijama, a to uključuje i organiziranje gostovanja poznatih ličnosti.

U sadašnjoj financijskoj situaciji teško je očekivati da na Interliber dođe Paulo Coelho, čiji je hit ‘Špijunka‘ o Mati Hari nedavno objavljen u hrvatskom prijevodu. Previše bi bilo očekivati i nobelovca Boba Dylana da prije Stockholma posjeti Zagreb. No, sasvim bi realno i na radost mnogih bilo da je nogometaš Luka Modrić u vrijeme priprema ili dan nakon utakmice s Islandom odvojio malo vremena da obožavateljima potpiše primjerke svoje upravo izašle španjolske biografije na hrvatskom jeziku.

Interliberu ne trebaju crveni tepisi i hinjeni glamur, ali bi mu neko veliko gostujuće ime sigurno dalo na značaju. Ovako, ostaju dobre statistike posjećenosti i nešto čišća skladišta, koja će se ubrzo opet početi puniti, jer je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila povećanje državnih dotacija za knjiško izdavaštvo.

Tagged: , , ,