Eurijala: Kazališni festival inovativnih autora

Kazališni festival Eurijala, koji je Eurokaz lani uspješno porinuo i realizirao, ove godine doživjet će svoje drugo izdanje koje će se odviti u tri bloka.

Prvi dio Festivala, kojim se obilježava i početak dugoočekivanog ljeta, krajem lipnja i početkom srpnja, na otvorenim, atraktivnom lokacijama u srcu Zagreba, od kojih su neke prvi put prenamijenjene u kazališne scene, otvorit će predstave mladih inovativnih autora te donijeti šest predstava, među kojima i četiri praizvedbe.

U posljednju godinu dana pojavilo se u Hrvatskoj nekoliko autentičnih, visoko talentiranih i obrazovanih mladih scenskih umjetnika (K. Grubiša, M. Rismondo, R. Racz, L. Raušević, D. Humski, R. Pečečnik…) koji nikako da realiziraju potvrde svojih kompetencija i novinu svojih smjerova. Neki od njih, istina, imali su priliku raditi u institucijama, ali se tamo moraju podvrgnuti umjetničkim kompromisima od financija do gledanosti, pa njihova estetska beskompromisnost i inovativnost dobiva ublažene prerogative. Stoga će se ovogodišnja Eurijala koncentrirati na afirmaciju i dubinsko razumijevanje tih mladih nagnuća, koje nastaju izvan rigidnosti kazališnih institucija.

U sklopu prvog bloka Eurijale predstavit će se i hrabar koncept neverbalnog teatra koji se pedagoški njeguje na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (diplomski radovi E. Jagec, J. Ruže i M. Hrlić Rogić pod egidom Neverbalne strasti), čija izuzetnost i modernost dosad nije dovoljno široko zahvaćena i prepoznata u Hrvatskoj.

Prvi blok Eurijale otvorit će ambijentalna izvedba Eurokazove prošlogodišnje produkcije ‘Mrtvački ples’, koja će pod vedrim nebom u bitnome izmijeniti atmosferu i prostorne rakurse, prodisati svoju tematsku stegnutost i dobiti na prostranosti svojih složenih relacija.

Izvedbe ‘Mrtvačkog plesa’ odvit će se u nedjelju 25. lipnja i ponedjeljak 26. lipnja u dvorištu Pravnog fakulteta na Gornjem gradu. Zatim na istoj lokaciji slijede tri izvedbe vrhunskih izvođača koji će predstaviti nove dosege neverbalnog teatra (27. i 28. lipnja), a dan kasnije, 29. lipnja u Melinu u Tkalči se može pogledati ‘Ljubav u afteru’. Prvi dio Eurijale zatvorit će praizvedba predstava ‘Pater familias’, i to 8. i 9. srpnja na Strossmayerovom šetalištu.

Ulaznice su dostupne na portalu ulaznice.hr, mogu se rezervirati na [email protected] ili kupiti na ulazu sat vremena prije svake izvedbe.

I. C. / Foto: Eurokaz


Tagged: , , , , , , , ,