Legenda Glembajevi premijerno u MSU

Nakon tri godine igranja u nekoliko varijanti, Eurokaz u suradnji s Narodnim teatrom Vojdan Černodrinski iz makedonskog Prilepa predstavlja najnoviju interpretaciju kanonskog djela hrvatske dramatike, ‘Legendu Glembajevi’ prema istoimenoj drami Miroslava Krleže, koja će premijerno biti izvedena na sceni Dvorane Gorgona u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti – 14. i 15. studenog s početkom u 20 sati.

‘Legenda Glembajevi’, s ansamblom vrhunskih međunarodnih glumaca, posljednja je u nizu varijacija redatelja Branka Brezovca započetih s ‘Glembajevima’ dvanaest godina nakon senzacionalnog uspjeha njegove postave u riječkom HNK sa Severinom u ulozi Barunice Castelli.

‘Glembajevi’ nisu samo najcjelovitiji, pa time i ponajbolji Krležin dramski tekst; to je drama čija trajna aktualnost zapanjuje. Ona govori o propasti jedne velike kapitalističke obitelji, o načinu kako je veličina te obitelji nastala, kako se u lukavosti održavala i kako se perverzno rastočila. U doba današnje tajkunizacije čini nam se tema te drame ključnom za hrabar ulaz u vibriranje teatarske suvremenosti i neporecive aktualnosti. 

S druge strane, Eurokazova produkcija pokušat će donijeti fikcionalnu, iznenađujuće fantazmagoričnu usmjerenost, utopijsku bolećivost koju Glembajevi prenose u neku lošu budućnost. Lošu, ali, ipak, budućnost. Leone će, naime, preživjeti, možda će i izbjeći rigoroznoj kazni (kastinski ugled je tu u pitanju), a temeljni, možda psihoanalitički, zov mutnog zatrpan je u očevu i maćehinu grobu. Predstava možda uspije razmijeniti i principe nade za principe beznađa, laž građanskog prenemaganja za šarm organskih kultura.

Ulogu starog Glembaya, Ignjata, preuzeo je jedan od vodećih domaćih kazališnih i TV-glumaca, suvereni Zlatko Burić Kićo, barunicu Castelli igra makedonska glumica Daniela Ivanoska, dok je Leona utjelovio također makedonski glumac Zoran Ivanoski. Suzana Brezovec glumi sestru Angeliku, lik Alozija Silberbrandta igra Siniša Miletić, a Pavle Vrkljan ‘uvukao se u ulogu’ Olivera Glembaya.

Režiju i adaptaciju potpisuje Branko Brezovec, muziku je skladao Stanko Juzbašić, za scenografiju je zaslužna Ivana Knez, a za kostime Suzana Brezovec. Svjetlo je povjereno Tomislavu Maglečiću, projekcije je osmislio Ivan Marušić Klif, slikarske radove Marta Crnobrnja, dok je produkciju i ton odradio Marko Milovac.

Ulaznice za premijerne izvedbe predstave ‘Legenda Glembajevi’, po cijeni od 50 kuna, mogu se kupiti online putem ulaznice.hr ili na blagajni MSU-a. Sljedeće izvedbe slijede uskoro, tijekom predstojećih zimskih mjeseci.

Foto: Eurokaz press


Uvijek aktualni Glembajevi s muškom barunicom Castelli


Tagged: , , , , , , , , ,